Volledig scherm
© Thinkstock

De zon schijnt in Twente, maar brandweer is waakzaam voor noodweer

ENSCHEDE - Het is donderdagochtend, als het weerbeeld in Nederland met een snelle blik op de buienradar een divers beeld geeft. De donkerblauwe en soms zelfs felrode vlekken die over het westen van het land hangen illustreren het noodweer. Op de snelwegen in de Randstad doen hoos- en onweersbuien de files groeien met de minuut. In Rotterdam leidt het noodweer tot een ongeval met fatale, dodelijke afloop. Maar zo’n tweehonderd kilometer oostwaarts is het dan nog stralend mooi weer.

Ook in Twente liggen donder, bliksem en veel regen in het verschiet, al zal het slechte weer deze contreien veel later treffen. De burger neemt zo’n code oranje of rood voor kennisgeving aan en wacht hooguit gespannen af, maar leidt de aankondiging van extreem weer tot de nodige voorzorgsmaatregelen van de brandweer en andere instanties? En welke?

1.100 brandweerlieden
,,We houden natuurlijk in de gaten of het noodweer ons treft, wanneer en in welke mate", zegt Wendy Franke van de afdeling communicatie van Brandweer Twente ’s ochtends als de lucht nog strakblauw is en niets duidt op de latere buien. ,,Maar extra mensen zijn op zich niet nodig. We hebben de beschikking over 1.100 brandweer mensen die in principe allemaal beschikbaar en stand-by zijn."

Meldkamer
Een paar keer op de dag is er even kort telefonisch contact over het weer binnen een klein team, dat even kort de beschikbare informatie uitwisselt. Dat gebeurt tussen commandant van dienst die de dagelijkse operationele leiding over de brandweer heeft, de officier verbindingen die het contact onderhoudt tussen de meldkamer in Hengelo en de 31 kazernes in Twente en een lid van de afdeling communicatie.

Twitter
Franke: ,,De draaiboeken liggen klaar; wat te doen in het geval van wateroverlast of omwaaiende bomen." Twitter blijkt in de communicatie met de buitenwacht een buitengewoon bruikbaar instrument te zijn om de noodzakelijke informatie bij een calamiteit als noodweer snel bij de Twentse burger te bezorgen. ,,Daar wordt natuurlijk veelvuldig gebruik van gemaakt. Sommige tweets hebben we standaard klaar staan: bijvoorbeeld dat mensen tijdens het noodweer en bij veel ongevallen en overlast alleen in echte noodgevallen 112 moeten bellen."

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (22%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (43%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (35%)
49 stemmen