Volledig scherm
© IAA

Demcon wil Twentse hightech met eigen campus impuls geven

ENSCHEDE – Demcon heeft grote plannen. Het technologiebedrijf uit Enschede wil tegenover Universiteit Twente bedrijfsruimte creëren voor meerdere hightechbedrijven. Met het plan is 15 miljoen euro gemoeid.

Het technologiecentrum moet onderdak gaan bieden aan werknemers van Demcon zelf en daarnaast aan twaalf andere bedrijven. Zes toekomstige huurders hebben hun komst al toegezegd, waaronder twee hightechbedrijven van buiten deze regio. Uiteindelijk moeten er 500 mensen gaan werken.

Demcon Campus
Directeur en mede-oprichter Dennis Schipper van Demcon schetste afgelopen voorjaar al de ruwe contouren van de Demcon Campus. Als inspiratiebron dient de High Tech Campus in Eindhoven, waar naast Philips en chipmachinefabrikant NXP tal van andere technologiebedrijven zijn gehuisvest. De bouw van het circa 15 miljoen euro kostende technologiecentrum in Enschede wordt gefinancierd door beleggers.

Vergunning
Demcon, specialist in onder meer medische robotica, wil in oktober de vergunningaanvraag de deur uit doen, zodat het gebouw met veel glas en een metalen gevel er eind volgend jaar kan staan. De Demcon Campus moet verrijzen op de circa 300 meter lange groenstrook tussen hotel De Broeierd en de Auke Vleerstraat.

Modernisering
Schipper vindt dat de bouw van de campus de opmaat moet zijn voor de modernisering van het Business & Science Park. Daarin moeten de provincie en gemeente Enschede volgens hem het voortouw nemen door kantoren op te kopen en te slopen. Schipper: „Het B&S Park en ook een aantal kantoren dat er staat, is gedateerd. Er is ook leegstand. Als je als stad die pretendeert een centrum van techniek en innovatie te zijn, wilt blijven concurreren, moet je nu in actie komen. Ik schat dat voor een grote opknapbeurt en het opkopen van oude kantoren circa 25 miljoen euro nodig is.”

Brug te ver
Wethouder Patrick Welman: „Het plan voor de Demcon Campus is een mooi voorbeeld van particulier initiatief. We gaan de openbare ruimte op het B&S Park zeker aanpakken. Als gemeente kantoren opkopen en slopen, dat is een brug te ver. Daarvoor hebben wij geen geld.” Welman wil de campus niet vergelijken met de moeizame ontwikkeling van de Technology Base. „Het B&S Park en Kennispark Twente hebben traditie, Technology Base Twente moet nog beginnen, dat kost tijd.”

Poll

Twee jonge Twentenaren verlamd door lachgas

Twee jonge Twentenaren verlamd door lachgas

  • Ongelooflijk, lachgas moet per direct verboden worden (76%)
  • Zolang je met mate gebruikt, kan het geen kwaad (16%)
  • Begin eerst met een leeftijdsgrens voor het gebruik van lachgas (8%)
2617 stemmen