Volledig scherm

Derde Stolperstein gelegd in Hengelo

HENGELO - Het huis aan de Vondelstraat 3 was haar laatste vrijwillig gekozen adres. Daarom werd gisterochtend in het trottoir bij het woonhuis, vlak voor de voordeur, een Stolperstein geplaatst. Een gedenkteken voor de Joodse Esther Knoop, die van 1917 tot 1943 in Hengelo woonde. Op 61-jarige leeftijd werd ze vermoord in concentratiekamp Auschwitz  

Door middel van een bescheiden ceremonie stonden aanwezigen stil bij het leven van Esther Knoop en alle Hengelose slachtoffers van de Holocaust. „Het is de derde Stolperstein die in Hengelo gelegd is”, vertelt Bert Engelsman van Museum Hengelo. „Op 4 april worden er nog 21 Stolpersteine gelegd, verspreid door Hengelo.”

Hoedenwinkel
Esther Knoop werd in 1882 geboren in Amsterdam. Middenin de Eerste Wereldoorlog, in 1917, kwam ze naar Hengelo. Ze ging werken in de hoedenwinkel van mevrouw Fie Frankenhuis, deze locatie is nu bekend als de Langestraat 5. In 1923 neemt Knoop de zaak over en trekt ze in de woning boven haar winkel.Toen de Duitsers Nederland bezetten. moest Knoop gedwongen haar winkel verkopen. „Haar nieuwe verblijfplaats werd de voorkamer van de familie Freije, hier in het huis aan de Vondelstraat 3”, vertelt Engelsman. „Gewaarschuwd voor de razzia vertrok ze naar haar zus in Huizen en vandaar naar Laren, om onder te duiken.”

Auschwitz
Maar Esther Knoop en haar familieleden werden verraden. Via de Hollandse Schouwburg werd ze afgevoerd naar kamp Westerbork. Een week later moest Knoop op transport naar Auschwitz, waar ze na twee dagen, op 22 oktober 1943, wordt vermoord.

Het was de Duitse kunstenaar Gunter Demnig die de Stolperstein bedacht. Stolpersteine zijn betonnen klinkers met een messing plaatje, hierin is de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plek gestanst waar de betreffende persoon om het leven is gebracht. Met de letterlijke betekenis ‘struikelsteen’ bedoelt Demnig dat passanten over de gedenktsteen struikelen met hun hoofd en hart. En om de tekst te kunnen lezen, moet men buigen.

Tubantia gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement  

poll

Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

Bak van kritiek na bewegingsjacht op wilde zwijnen door Twente

  • Wat een ophef, ze doen toch niets strafbaars? (71%)
  • Terecht, dit is een onnodige aanslag op de natuur (10%)
  • Ik vind alle jacht op dieren onwenselijk (19%)
739 stemmen