Volledig scherm

Deze 3 dingen doen mensen op de heetste 24 augustus ooit in Twente

ENSCHEDE - Het kwik loopt deze woensdagmiddag richting de 31 graden. Verkoeling en vermaak in het Volkspark in Enschede, hoe vinden bezoekers die?

Marloes (22) en Jornt (21): chillen in de hangmat

Marloes (22) en Jornt (21) hebben een hangmat tussen twee boompjes gespannen. ,,Ze mogen er wel een paar meer neerzetten. Er staan er te weinig’’, zuchten de studenten Industrial Design Engineering aan de UT.

Hun ‘luierconstructie’ is technisch gezien niet helemaal geslaagd. Marloes hangt nog net niet met haar achterste in het gras. Ze malen er niet om. ,,Het is warm, we doen niet teveel moeite.’’ Ze rusten samen uit in het Volkspark, lekker makkelijk en dichtbij. Kuieren en mensen kijken. Ze hebben, met een groep mede-studenten van de UT, net een studierondreis door Azië achter de rug. Anderhalve maand hebben ze de geur van China, Taiwan, Vietnam en Maleisië opgesnoven.

De charme van dit park bij 31 graden? ,,Je kunt hier uren zitten zonder dat je door hebt dat de tijd verstrijkt’’, klinkt Jornt (vijfde jaars) met bijna oosterse wijsheid. Ze hebben nog eventjes, zegt Marloes (zesde jaars). Over anderhalve week moeten ze weer aan de bak.

Jan (82) en Gonnie (80): vroeg op om te wandelen

Volledig scherm

Jan (82) en Gonnie (80) Schuur ogen zoals verstokte wandelaars eruit horen te zien: gebruind, goeie wandelschoenen onder blote benen, een hoed tegen verbranden. Ze dwalen kaartlezend door het Volkspark, iets de weg kwijt. ,,We 'doen' het Twentse Kapelletjespad. Daar is nog geen boekje van. Meteen toen we erover lazen, hebben we het gedownload.’’

Ze staan al jaren op Erve Wezenberg, de camping aan de Rammelbeek bij Denekamp. Jan en Gonnie hebben ieder lange afstandpad in het land gelopen. Nu lopen ze de een na laatste etappe van de voettocht langs katholieke kapelletjes, liefst 700 kilometer. ,,Je gaat van links naar rechts en van onder naar boven op de kaart’’, zegt de vuttend sales manager in de ict. Deze etappe is op papier 16 kilometer. ,,We zijn verkeerd gelopen, dat wordt 17’’, lacht zij.

Is het niet veel te heet? ,,We stonden om 6.00 uur op en lopen vanaf 8.30 uur. Dan is het te doen.’’

Het paar uit Brabantse Veldhoven is protestant. Een religieuze bedevaart is deze wandeltocht niet. ,,Met moeder Maria hebben we niets. Wij geloven meer in liefde’’, zeggen ze. ,,Die vind je in de mens tegenover je’’, meent Gonnie.

Bibi (7) en Suus (5): waterpret bij de fontein

Volledig scherm

Rieneke van ’t Ende-Hesselink (39) laat haar dochters Bibi (7) en Suus (5) springen onder een klaterende fontein. Dit lijkt de Enschedese variant van De Bedriegertjes in Rosendael. Antiek toerisme, waarbij opeens stralen uit een schelpenvloer spuiten.

Rieneke woont om de hoek. ,,Er zijn hier altijd veel kinderen en bekenden. Je hebt verkoeling van het water en onder de bomen’’, wijst ze op kapitale eiken die voor schaduw zorgen. ,,Er mogen wel een paar bomen bij.’’

Ze verkiest het park boven een recreatieplas of het zwembad.,,Dit is op loopafstand. Hier kunnen ze een uurtje ontspannen, ze vinden het hier hartstikke leuk.’’

Het is hun laatste vakantieweek, hun Prinseschool wacht. ,,Daar hebben ze ook weer zin in.’’ En moeder ook.

Foto's: Annina Romita

Volledig scherm
© Thinkstock

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3044 stemmen