Volledig scherm
Van links naar rechts: Melissa Bakker, Aafke Oude Egbrink en Lisette Moes. Foto: Emiel Muijderman

Deze 3 vrouwen willen met hulp ROC van Twente aan baan als machinist komen

BOEKELO - Treinmachinist bij NS, Syntus, Arriva of een goederenvervoerder een mannenberoep? Welnee, niet voor Aafke Oude Egbrink (19) uit De Lutte en Melissa Bakker (22) uit Assen en Lisette Moes (22) uit Steenwijk. Zij zijn deze week begonnen aan de nieuwe opleiding van ROC van Twente.

„Je ziet zo vaak vrouwelijke machinisten de trein uitstappen. Ik heb er zelf geen seconde bij nagedacht of dat wel een fijn beroep voor een vrouw is”, zegt Melissa.

Uitgeweken
Ze hebben alle drie al aan een andere studie geroken of hebben, met een vakdiploma op zak, al een baan in een heel ander vakgebied gezocht. „Ik heb een administratieve opleiding gedaan”, zegt Lisette. „Daar was geen werk in te vinden.”

Toen ze hoorde dat er ook in Oost-Nederland een opleiding tot machinist zou komen, hield ze haar toekomstplannen nog eens goed tegen het licht. „Mijn vader is machinist en het leek me altijd al een leuk beroep, hoewel ik er nooit eerder serieus over nagedacht heb. Ik ben er met mijn vader over gaan praten. Hij was enthousiast. Ik ben een paar keer met hem mee geweest om te kijken of het echt iets voor me zou zijn. Ja dus. Ik vind het vooral leuk dat je zoveel ziet onderweg.” Aafke: „Internationaal rijden lijkt me helemaal leuk.”

Zo vader of moeder, zo dochter
Zo vader zo dochter of zo moeder zo zoon: dat is geen onbekend geluid in het railvervoer. „We kennen inderdaad veel familieleden die elkaar aansteken met hun enthousiasme voor het vak van machinist”, zegt Kees Rutten, manager Services & Operations van de NS. Hij is blij met de nieuwe opleiding, die er samen met de roc’s van Rotterdam en Amsterdam voor zorgt dat bijna 100 jongeren in Nederland het tweejarige traject volgen.

Suïcidepogingen
Ze zien geen van drieën op tegen eventuele combinatie van de onregelmatige baan met het moederschap. Dat ze met dodelijke ongelukken en suïcidepogingen te maken kunnen krijgen, is voor de drie geen beletsel de stap in de bestuurderscabine te wagen. Lisette: „Mijn vader heeft het meegemaakt. We hebben daar thuis altijd heel open over kunnen praten en hij kan er op een goede manier mee omgaan.”

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1607 stemmen