Volledig scherm

Deze 4 leerlingen zijn 16 jaar en gaan nu al halve dag per week naar de UT

ENSCHEDE - Zestien jaar, maar superslim: 42 vwo 5-leerlingen gaan nu al elke week een halve dag naar de Universiteit Twente in Enschede. Het is een remedie tegen verveling.

Anne Rikhof uit Beuningen is allesbehalve arrogant. Toch zouden haar docenten van het Twents Carmel College die indruk kunnen krijgen. „Lesstof wordt daar tig keer uitgelegd. Maar ik snap het na één keer. Die andere keren moet je doen alsof je luistert. Anders worden ze misschien boos.”

Hoogbegaafd
In een notendop verwoordt de 16-jarige scholier het probleem waar meer hoogbegaafde leerlingen mee kampen. Zoals Stella Breedveld van Het Assink lyceum in Haaksbergen. „Op de basisschool ben ik getest als hoogbegaafd. Ik zat te klieren, omdat ik me verveelde in de klas.’’

Stella en Anne vormen samen met 40 andere scholieren de eerste lichting van het zogenoemde honoursprogramma van de Pre- University van de Universiteit Twente. Met een gemiddelde van een 7,5 op hun cijferlijst, een goede motivatiebrief en een aanbevelingsbrief van hun middelbare school zijn ze aangenomen. Geselecteerd uit een totaal van 84 aanmeldingen.

'Spijbelen'
​Anderhalf jaar ‘spijbelen’ ze elke donderdagmiddag met toestemming van hun eigen school. Ze krijgen les op de UT. Docenten Ali Mokarram en Karin Lammers trappen af met een module wetenschapsfilosofie. „We behandelen vragen als: waarom zien we de aarde niet meer als plat? En waarom hebben we de aarde ooit als plat gezien? Het is een verdieping van bestaande vwo-vakken. Verder bevat het de abstractie en de overkoepeling van academische lesstof”, legt Lammers uit.

Ze is docent maatschappijleer en maatschappijwetenschappen, maar was ook lid van de elektrotechnische studievereniging. Voor elke Pre-University-klas van tien leerlingen staan een bèta- én een gamma-docent. Het niveau waarop ze lesgeven zit volgens Ali Mokarram ergens tussen 5 vwo en universitair in.

De 16-jarigen moeten in eigen tijd de lesstof inhalen die ze missen op de middelbare school. Deelname aan de Pre-University kost scholieren 250 of 300 euro, afhankelijk of hun school partner is van de UT.

1. Stella Breedveld

Stella Breedveld: ,,Op mijn eigen middelbare school denk ik bij de helft van de lessen: wat doe ik hier?"

2. Anne Rikhof

Volledig scherm

Anne Rikhof: ,,Onderwerpen worden hier breder behandeld. Dat daagt me uit om creatief te denken."

3. Chiraz Hassoumi  Chiraz Hassoumi: ,,Wij denken dieper na dan veel leeftijdsgenoten. Ik ontmoet hier interessante mensen." 4. Nout Kleef   Nout Kleef: ,,De Pre-University geeft me een voorsprong als ik straks ga studeren. Het wordt iets technisch."

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (52%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (34%)
2255 stemmen