Volledig scherm

Deze 4 Tukkers nemen een bijzondere plek in hun buurt in

ENSCHEDE - Nederlanders zijn tevreden over de buren, blijkt uit het grote Buurtonderzoek van De Twentsche Courant Tubantia. Deze vier Tukkers nemen om uiteenlopende redenen een bijzondere plek in hun buurt in. 

De een helpt de buren, de ander is juist afhankelijk van hen. Allemaal hebben ze hun verhaal.

Leest u dit artikel in de Tubantia-app? Klik dan hier om verder te lezen.

1. Gouden Buur Ferry Dragtstra: onmisbaar

Foto: Annina Romita

Ferry Dragtstra (57) uit de Enschedese buurt Schreurserve werd door buurtapp Nextdoor onlangs verkozen tot Gouden Buur van het jaar in de provincie Overijssel. “Ik dacht eerst wat moet ik hiermee?”.

Het tegeltje met de tekst ‘Beter een gouden buur dan een verre vriend’ moet thuis nog een mooie plek aan de wand krijgen. Dragtstra lacht erom. “Ik zie het nu als een mooie kans om te laten zien wat je allemaal voor je eigen buurt kunt doen.”

De Enschedeër is al ruim dertig jaar druk in de wijkraad voor de buurten ‘t Ribbelt, Stokhorst en Park Stokhorst. Zijn grootste triomf? “Winkelcentrum Stokhorst dat ooit tot ‘Lelijkste Plek van Nederland’ werd bekroond, herrijst nu als een feniks uit de as. Prachtig! Maar we zijn ook gewoon nog druk met losliggende stoeptegels hoor…”

2. Frank te Nijenhuis: kinderen weerbaarder maken

Volledig scherm

Foto: Jan Houwers

Gorenaar Frank te Nijenhuis (39) werd vroeger gepest. Nu maakt hij kinderen uit de buurt De Whee sociaal weerbaarder en geeft hij ze zelfvertrouwen. Na een potje stevig trainen lopen ze met opgeheven hoofd de deur uit.

In zijn sportschool Fudoshindo geeft Te Nijenhuis les in kickboksen, mixed martial arts en voor de allerkleinsten is er kids streetdefense. Vechten in een gymzaaltje voor een betere veiligheid, dat klinkt toch een beetje tegenstrijdig?

“Je leert hier juist beter met elkaar omgaan. Het draait bij vechtsporten om respect.” Het zijn vaak de jongeren uit de buurt die zich bij hem melden. Kinderen met PTSS, autisme, ADHD, maar ook kinderen die willen afvallen. “Ik krijg ook telefoontjes van bezorgde ouders die vertellen dat hun kind wordt gepest.” En natuurlijk de vraag of Te Nijenhuis ze kan helpen in deze vervelende situatie. “Ik weet hoe een gepest kind zich voelt.”

Als tiener werd hij gepest in zijn geboortestad Enschede. “En toen ik op mijn zestiende naar Goor verhuisde, wist ik dat er wat moest veranderen.” Hij begon met tai chi en rolde zo in de wereld van de vechtsporten. Zo’n vijftien jaar geleden nam Te Nijenhuis deze sportschool over van zijn leraar. “Hier kan ik kinderen een stukje veiligheid geven, ruimte om zichzelf te ontwikkelen.”

3. Gerda Remmers: met buren naar de camping

Volledig scherm

Al meer dan vijfentwintig jaar gaat Gerda Remmers (62) samen met haar man Ton en de buren uit de Bornse wijk Stroom Esch kamperen. Het buurtweekend is vaste prik. “Is onze buurt dan zo speciaal?”

De bewoners van het Zwenkgras gingen in 1989 even mee naar camping De Bergvennen in Lattrop om de vouwwagens te testen. Sindsdien staan zo’n acht stellen elk jaar met elkaar op de camping. Niet langer met vouwwagens, maar met campers en het liefst in Twente of de Achterhoek.

“Begin jaren negentig stonden we met wel tachtig man op een camping”, weet Remmers nog. Overbuurvrouw Grietje Jongbloed (62) vertelt aan de keukentafel over de vele speurtochten, zeskampen, playbackshows en volleybalwedstrijden. Hun kinderen zijn inmiddels bijna allemaal de dertig gepasseerd en slaan het buurtweekend liever over.

"Een weekend is leuk", zegt Remmers met een veelzeggende lach. “Dat is lang genoeg voor zo’n sociaal gebeuren.” Nu de kinderen zijn uitgevlogen, staan er geen speurtochten en zeskampen meer op het programma, maar lange fietstochten. De deelnemers zijn bijna allemaal gepensioneerd of met de VUT. “In augustus hebben we nog met zes stellen heerlijk gefietst in Lemele. Dit was wel het kleinste groepje ooit.”

Lopen ze de deur bij elkaar plat? De buurvrouwen schudden hun hoofd. “Het is een heel sociale straat, maar we hebben ook allemaal ons eigen leven.” Verjaardagen en jubileums worden wel gezamenlijk gevierd. Remmers is tekstschrijver en verzorgde voorheen de verzen. “Maar daar ben ik mee opgehouden, want dat vonden ze een beetje oubollig…”

4. Ank Haverkamp: afhankelijk van helpende hand

Volledig scherm

Foto: Frans Nikkels

Ank Haverkamp (83) heeft het goed getroffen in buurtschap De Pollen bij Vriezenveen. “Waar vind je nog zo’n buurtje?”

Mevrouw Haverkamp is afhankelijk van een helpende hand. Ze kan bijna niet meer lopen, heeft ook veel last van reumavingers. Zonder haar buren is ze nergens. Van iedereen heeft mevrouw het mailadres. Een gil via haar pc en dan staat er na vijf minuten iemand op de stoep.

“Tegenwoordig krijgen ze een 'pingeltje' op de telefoon, heel handig.” Een buurvrouw verzorgt elke dag de zwerfkatten in de tuin en warmt haar maaltijden op. “Dankzij mijn buren kan ik thuis blijven wonen.”

Volledig scherm
© Thinkstock

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (54%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (29%)
299 stemmen