Volledig scherm
Foto: Lars Smook

Deze bijzondere verschijning reed voor 22e keer de Ride for the Roses

ENSCHEDE - Hij was met de rozen en het gispkruid op zijn fietshelm een bijzondere verschijning afgelopen zondag bij de Ride for the Roses: Wim van Eeden, een 75-jarige Katwijker. Sinds zijn vrouw genas van kanker, zamelt hij geld in voor het KWF.

Van Eeden deed voor de 22ste keer mee aan het fietsfestijn.

120 kilometer per dag
„Ik zit het hele jaar door op mijn racefiets”, zegt de gepensioneerde bouwvakker. „Gemiddeld drie dagen per week, minstens 120 kilometer per dag. Regen of wind, dat maakt niet uit. Vanuit Katwijk fiets ik dan bijvoorbeeld naar Rotterdam, Delft, of Scheveningen.”

Duizenden euro's
Onderweg stapt Van Eerde binnen bij bedrijven, restaurants en cafés. Hij haalde dit jaar 2.250 euro sponsorgeld op voor KWF Kankerbestrijding en vorig jaar 2.150 euro.

Brutaal
Van Eeden: „Ik vertel de mensen over Ride for the Roses en uiteindelijk vraag ik netjes of ze me willen sponsoren. Het is misschien brutaal om overal zomaar naar binnen te lopen, maar dat maakt me niets uit. Ik fiets voor KWF en daar gaat het om.”

Vrouw genezen
Zijn vrouw genas 24 jaar geleden van kanker. Sindsdien zamelt Van Eerde geld in voor KWF. „Ik fiets al sinds 1959. Bijna altijd alleen. Maar bij de Ride for te Roses fiets je met 7.000 tot 10.000 man. De sfeer is onbeschrijfelijk, er staan zoveel mensen langs de route! Afgelopen zondag ook in Twente, het was prachtig.”

Versiersels 
Sinds vorig jaar versiert hij zijn helm met rozen en gipskruid. „Dan heb je makkelijk aanspraak. Bij de finish krijgt iedere deelnemer een roos. Die geef ik altijd aan mijn vrouw. Het jaarspeldje houd ik zelf, dat is belangrijk voor me. Ik heb ze allemaal nog. Mijn grootste droom is dat ik ooit genoeg sponsoren vind om mee te doen aan Alpe d’HuZes. Daarvoor heb je 2.500 euro nodig. Maar ja, als je al voor de Ride for the Roses bij sponsors langs bent geweest, kun je niet nog een keer om geld komen vragen.”

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (54%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (14%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (32%)
268 stemmen