Volledig scherm

Deze miss uit Enschede heeft een maatje meer en is er trots op

ENSCHEDE - De Enschedese Anastasiya Koptyeva (26) vertegenwoordigt Nederland in missverkiezing voor vrouwen met een maatje meer. "Ik vind het belangrijk om te laten zien dat iedereen op een bepaalde manier mooi is."

Verkaasd
De van oorsprong uit Oekraïne afkomstige Twentse woont al sinds haar negende in Nederland. Ik kom heel bewust uit voor Nederland. Ik voel me Nederlander. Ik kwam met mijn moeder en zusje op mijn negende hier naartoe en ben helemaal verkaasd, zoals mijn vriend zegt.”

Iedereen is mooi
Ze doet mee met een verkiezing voor steviger dames om te laten zien dat het niet alleen om uiterlijk draait. "Het gaat om inhoud, wie of wat je bent als mens. Dat is ook zo bij deze missverkiezing; het gaat niet alleen maar om uiterlijk. Maar ik vind het wel belangrijk om te laten zien dat iedereen op een bepaalde manier mooi is. Dat dit dus niet alleen is weggelegd voor de zogenaamde slanke, perfecte meisjes.”

Spelen daarbij ook persoonlijke ervaringen mee? Negatieve opmerkingen over je gewicht bijvoorbeeld?
„Nee, eigenlijk niet. Je hoort wel vaker dat mensen zich heel negatief bekeken voelen, omdat ze dik zijn. Maar die ervaring heb ik niet. Ik heb maat 44 en voel me daarmee op mijn gemak. Op instagram 11.000 volgers. Ik hoef zelden een reactie weg te halen. Terwijl ik bij andere volle modellen wel vaak scheldpartijen zie: dikzak dit en dat. En dat leidt dan vaak weer tot scheldpartijen richting dunne modellen. Ik begrijp dat ook niet zo goed. Laat iedereen in zijn waarde. Waar is het goed voor?”

De ‘perfecte’ meisjes zeggen vaak het meest op te zien tegen de bikinironde. Geldt dat ook voor jou?
„Totaal niet dus. Ik doe al een tijdje modellenwerk en dan sta ik vaak genoeg in een bikini of in ondergoed. Niets bijzonders. Ik zie veel meer op tegen de interviewronde, want je hebt geen idee wat ze gaan vragen. Ik verwacht geen politieke vragen. Er doen aan de finale veel meisjes uit de regio van de Oekraïne en Rusland mee en ik denk niet dat ze een negatieve sfeer willen riskeren. Ik denk dat de vragen in de richting gaan van: waar ga jij je voor inzetten als je wint…”

En dat is?
„Elke miss moet zich inzetten voor een goed doel. Ik heb de kunstacademie gedaan in Enschede en geef als vrijwilliger teken- en schilderles aan mensen met een hersenbeschadiging. Ik vind dat die groep wat vergeten wordt, als je kijkt naar goede doelen die de meeste publiciteit krijgen. Het gaat vaak over kanker en spierziektes, zoals ALS. Ik zoek een goed doel dat iets doet voor mensen met een hersenbeschadiging.”

Hoe schat je je kansen in?
„Ik heb de foto’s bekeken van mijn twaalf concurrenten en hun Facebookpagina’s. Allemaal mooie meiden. Maar foto’s kunnen bedrieglijk zijn; het gaat ook om hoe je jezelf presenteert. Het klinkt misschien als verbeelding, maar ik schat mijn kansen best goed in. Zeker als ik kijk naar de landen waar de meeste finalisten vandaan komen. Minder kansen op een goede opleiding, landen waar vrijwilligerswerk amper voorkomt... Ik reken zeker op een plek bij de top vijf.”

poll

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

Hengelo krimpt het sterkst van deze regio

  • Houden zo, het wordt er heerlijk rustig van in de stad (25%)
  • Er zijn in Twente nou eenmaal mooiere plekken om te wonen (56%)
  • Met de Enschedese woningprijzen is dat volgend jaar weer anders (19%)
318 stemmen