Volledig scherm
© Archieffoto Tubantia

Diekmennekes voor laatste keer terug bij De Vriendenkring in Enschede

ENSCHEDE - De Diekmennekes maakten vrijdagavond op de gouden jubileumavond van Supportersvereniging De Vriendenkring hun eenmalige rentree. Het 50-jarige bestaan van de Vriendenkring werd gevierd in de Hatrans Lounge in De Grolsch Veste, waar de Diekmennekes de gasten buiten een warm welkom heetten.

Het blaasorkest zorgde in de jaren zeventig voor meer sfeer in het Diekman Stadion tijdens uitwedstrijden. Ook tijdens uitduels of Europa Cup wedstrijden in het buitenland waren ze vaak van de partij.

Regionaal fenomeen
Dat zorgde er dan ook voor dat ze al gauw een regionaal fenomeen waren. Hermien de Leeuw, de tamboer en enige vrouw in het gezelschap, kan zich nog goed herinneren hoe het ging. “Tijdens de wedstrijd zaten we op een speciaal bankje dat voor Vak-Q stond. Met de echte FC Twente liedjes zorgden we dat het publiek in de juiste stemming kwam. Ik was de kleinste en de mensen zeiden dan ‘dat kleine keerlke dat er tussen löp, den kan wa bloazen’.”

Zakelijker
In 1976 stopten De Leeuw en haar man met optreden zodat zij voor hun kinderen konden zorgen. De rest van het gezelschap, tien andere mannen, gingen nog zo'n vier à vijf jaar door. Maar toen het voetbal zakelijker werd en een aantal leden beroepsmuzikanten waren en daardoor weinig tijd hadden, besloten de Diekmennekes helemaal te stoppen. In 1981 was het definitief over, het bekende fenomeen van FC Twente was niet meer. 

Weerzien na 30 jaar
Toen de groep benaderd werd door De Vriendenkring was iedereen meteen weer enthousiast. Voor sommige leden was het dertig jaar geleden dat ze elkaar voor het laatst gezien hadden. Toch was de sfeer meteen weer als vanouds.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (49%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
397 stemmen