Volledig scherm
Herman Ellenbroek bij dierenpark De Bonte Koe. De cavia's hadden een holletje onder de boomstammen achter hem. © Christian van der Meij

Dierenpark Borne opgeschrikt door 'sluipmoordenaar'

BORNE - De vrijwilligers van dierenpark De Bonte Koe staan voor een raadsel. Twee weken geleden verdwenen pasgeboren konijnen. Deze week vonden ze twee dode cavia’s in het park. Ze willen weten: wie of wat zit hierachter?

Dierenpark De Bonte Koe wordt opgeschrikt door een ‘sluipmoordernaar’. In het dierenpark achter verzorgingstehuis ’t Dijkhuis lopen geiten, kippen, konijnen, cavia’s en een varkentje vrij rond. De dieren worden verzorgd door vier vrijwilligers die dagelijks het park onderhouden. Maar Herman Ellenbroek staat nu voor een raadsel.


Afgesabbeld
"Afgelopen week vond ik twee dode cavia’s”, vertelt de vrijwilliger. De knaagdiertjes lagen dood in het grasveldje. Volgens Ellenbroek zagen ze er ‘afgesabbeld’ uit. "Het komt vaker voor dat dieren worden gedood. Ze kunnen hier vrij rondlopen. Mensen vergeten wel eens dat je ook hier in Borne roofdieren en -vogels hebt. Jonge konijnen zijn vaak de dupe. Maar die worden dan meegenomen als voedsel. Deze cavia’s lijken te zijn gedood voor het plezier. Ik zou bijna een bordje met de woorden ‘tegen zinloos geweld’ ophangen”, grapt hij.

Jonge konijnen
De vraag is of het roofvogels zijn geweest of misschien een marter. "Het is lullig dat we niet weten wat het is. De moeder van de verdwenen konijnen hadden we gekregen van mensen uit Borne. Ik had foto’s gemaakt van de jongelingen. Leuk om te laten zien. De volgende dag waren ze weg.”

Rode kater
De vrijwilligers van De Bonte Koe denken een aanknopingspunt te hebben. "Ik werd getipt door een bewoner van Borne die een rode kater met een jong konijn in de bek zag lopen. Als dat zo is, dan moeten de eigenaren weten wat hun viervoeter uitspookt. Ik heb zelf een kat gehad. Die neemt zijn prooi mee naar huis.” Ellenbroek wil weten van wie de kat is. Misschien kan de eigenaar het dier voortaan binnenhouden. "Het is gewoon jammer. Mensen brengen hun huisdier hiernaartoe en de diertjes kunnen dan in alle vrijheid rondlopen. Het is niet de bedoeling dat ze zo gruwelijk aan hun einde komen.”

Vrijwilligers
Het is voor De Bonte Koe lastig om het dierenpark te onderhouden. Er zijn nog maar vier vrijwilligers. Ellenbroek: "Graag zouden we zeven vrijwilligers willen hebben. Voor elke dag in de week een. Het is niet veel werk, maar de dieren moeten gewoon elke dag even verzorgd worden.”
Dierenpark De Bonte Koe is op 11 november 2009 (de elfde van de elfde) opgericht. Ellenbroek was destijds prins van carnavalsvereniging de Toet’nbloazers. In alle gauwigheid is toen besloten om een dierenpark op te zetten. "Hiernaast stond het café De Bonte Koe, dus de naam was snel gevonden. Het is geen kinderboerderij, maar gewoon een parkje.

De laatste cavia
Er loopt nu nog een cavia in het dierenparkje. Maar is die nog veilig? Ellenbroek krijgt het er benauwd van. Hij hoopt de rode kater snel te vinden. "Hij kan vannacht zomaar weer toeslaan.”

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (67%)
1592 stemmen