Volledig scherm

Dierenuitvaartcentrum zoekt plek voor oven in Enschede: ‘Je oma gooi je ook niet in kliko’

GLANERBRUG – Dierenuitvaartcentrum XuuX in Glanerbrug wil een eigen oven voor dierencrematie. Het geld is er, nu nog de juiste locatie.

Reporters van TV Enschede FM namen een kijkje bij XuuX. Bekijk de reportage hierboven.

“Je oma gooi je toch ook niet in de kliko", zegt Susanne Kellerhuis (51), eigenaar van Dierenuitvaartcentrum XuuX. Vier jaar geleden begon ze op het Euregio bedrijvenpark met een uitvaartcentrum voor huisdieren. Met persoonlijke begeleiding kunnen hier mensen afscheid nemen van hun maatje.

"Wij huren nu een oven bij een crematorium hier in de buurt. Het cremeren gebeurt door ons." Met de aanschaf van een oven kunnen nabestaanden mee naar het cremeren zelf. Ze krijgen zelfs de kans om hun overleden huisdier zelf in de oven te leggen.

Locatie​
De verbrandingsoven is in zicht. Waar het dierencrematorium precies komt, is nog de vraag. "Het mooist is ergens in een natuurgebied of landelijke omgeving, bijvoorbeeld een boerderij.” Er moet ook plek zijn voor een urnenmuur en een strooiveld. Een crowdfundingsactie mislukte, maar het geld is er. De ondernemer spaarde zelf om haar droom te verwezenlijken. Een investeerder schonk het resterende bedrag.

Volledig scherm

230 dieren
Dit jaar kreeg Kellerhuis samen met haar team 230 dode huisdieren binnen. Van honden en katten tot cavia's en zelfs een kameleon. Ze wijst op het belang van een waardig afscheid van huisdieren. "Niet alleen de baasjes nemen afscheid van het overleden dier, ook mede-huisdieren. Heel belangrijk voor dieren die samen hebben geleefd. Anders blijven ze zoeken naar hun overleden maatje."

Volledig scherm

Dagelijks is er een afscheidsceremonie bij het uitvaartcentrum. Van een simpel afscheid tot een volledige uitvaart. Kellerman zit met Gerard (57) en Anita (53) Nieterink aan de koffie. Het echtpaar nam dit jaar afscheid van Tukker. De uitvaart werd in de stijl van FC Twente gedaan. Er waren 30 mensen aanwezig op de uitvaart van Tukker, die werd besloten met het zingen van You'll never walk alone, het bekende lijflied van de voetbalclub.

"Mensen spenderen veel geld aan de aanschaf van een pup, aan de verzekering, eten en andere zaken. Is een uitvaart dan gek?" Gerard: "In eerste instantie hoefde een uitvaart van mij niet, maar ben ontzettend blij dat we het wel hebben gedaan."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM. Beeld: Reinier van Willigen.

Volledig scherm
Suus Kellerhuis van Xuux in Glanerbrug © Reinier van Willigen
http://www.tvenschedefm.nl/ http://www.xuux.nl/

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (71%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1209 stemmen