Volledig scherm

Dierenvoedselbank Hengelo gestopt: nieuw onderkomen gezocht

HENGELO - Tot voor kort had Hengelo een dierenvoedselbank, voor baasjes die geen geld hebben om eten te kopen voor hun huisdier. Gebrek aan een ruimte is de oorzaak van de sluiting. Dus wordt naarstig gezocht naar een nieuw, eenvoudig onderkomen.

Slechts een klein schuurtje, of een garagebox van hooguit 10 vierkante meter, gratis ter beschikking gesteld: meer hebben Anita van der Zwaan en Angelique Holshuijsen niet nodig om de dierenvoedselbank nieuw leven in te blazen. Ze kunnen echter niets vinden. „We hebben stad en land afgezocht, tot dusver zonder resultaat”, vertelt Van der Zwaan. Zij las in november 2014 het zoveelste schrijnende verhaal van een hondenbaasje op Facebook. „Weer iemand die vertelde dat hij geen geld meer had voor zijn dier. Hij moest hem wegdoen. Ik werd er naar van. Het is toch vreselijk dat je geen uitweg meer ziet en je dier moet verkopen of naar het asiel moet brengen. Of in het ergste geval op straat achterlaat, want dat doen mensen als ze wanhopig zijn.” Ze vroeg zich bovendien af: „Waarom is er wel een voedselbank voor mensen maar niet voor dieren?”

Likes
Voor ze het wist, had de Hengelose een Facebookpagina aangemaakt om een dierenvoedselbank op te zetten. Binnen de kortste keren had ze honderden ‘likes’ - niet alleen van eventuele cliënten, maar ook van donateurs. De dierenvoedselbank was daarna al snel een feit. Zoon Bas had bij zijn woning aan de Henry Woodstraat wel een schuurtje over. Van een vriendin kreeg ze de eerste zakken hondenvoer en andere benodigdheden. De rest van het voer kreeg ze van Dobey Hasselo/ Hengelose Esch, trimsalon Fatma Platenkamp en particulieren. „Ik wil geen geld, wel gratis voer. Dat geef ik namelijk weer gratis door aan mijn klanten. Zo houd ik het zuiver.”

Sociale dienst
De meeste cliënten van de dierenvoedselbank werden via de Sociale Dienst, Stadsbank en ggz-instellingen aangemeld. Iedere woensdagmiddag haalden ongeveer veertig mensen gratis dierenvoedsel af.  Ondanks de grote behoefte is de dierenvoedselbank sinds een paar weken gesloten in verband met ruimtegebrek. Anita’s zoon ging verhuizen en zijn schuur was niet langer beschikbaar. Mensen die een kleine, afsluitbare ruimte op de begane grond gratis ter beschikking willen stellen aan de dierenvoedselbank, kunnen mailen aan Anita van der Zwaan: anitavanderzwaan@ziggo.nl

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (33%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (59%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3155 stemmen