Volledig scherm
Cumali Ata uit Steenwijk staat op de zoeklijst van Interpol. © eumostwanted.eu

Dish Hotel-moordenaar toch niet opgepakt

ENSCHEDE - De 32-jarige Cumali Ata uit Steenwijk, een van de meest gezochte Europese criminelen, is toch niet opgepakt. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie op Twitter. De crimineel zou 12 jaar na de moord op zijn nichtje, die hij ombracht in het Dish Hotel in Enschede, zijn opgepakt. Dat meldden diverse media vrijdag.

De Volkskrant zou een bevestiging hebben van die info via Europol. Het Openbaar Ministerie ontkent dat nu en meldt dat berichten onder meer in deze krant niet kloppen.

Dat de namen van Cumali Ata en Hasen Aksema zijn verdwenen van de internationale opsporingslijst van Europol, betekent volgens een woordvoerster van het Landelijk Parket niet dat beide moordenaars zijn aangehouden. ,,De lijst wordt af en toe ververst. Dat er namen afgaan, heeft met prioritering te maken.''

Ata, verantwoordelijk voor de dood van zijn nicht Denise Celik in het Dish Hotel in Enschede en Aksema, die in Goor kapster Marisse van der Burg vermoordde en hun dochtertje Isra ontvoerde, blijven gezocht. Ata vluchtte naar Turkijke, Aksema naar Libië.

Interpol, de Europese politie, heeft Ata nog steeds op de opsporingslijst staan. 

Ata vermoordde in 2004 zijn nichtje en vluchtte vervolgens naar Turkije. Er was al een internationaal opsporingsbevel uitgevaardigd, maar sinds begin dit jaar stond Ata op een Europollijst met de 45 most wanted van Europa. Ata is inmiddels wel van die website gehaald. Waarom is niet bekend. 

Binnen Europa zijn het zogeheten Fugitive Active Search Teams die jacht maken op 'grote' criminelen. In Nederland is dat team afgekort tot FastNL. Het team bestaat 'speciaal getrainde politiemensen' die zich 'samen met het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie richt op het opsporen en aanhouden van voortvluchtigen. Daaronder worden personen verstaan die nog een gevangenisstraf van meer dan 300 dagen moeten uitzitten en niet beschikken over een bekende woon- of verblijfplaats in Nederland'. Het team maakt ook jacht op 'ontsnapte gedetineerden, TBS’ers en PIJ’ers inclusief zij die niet van onbegeleid verlof zijn teruggekeerd'.

FastNL pakte in maart dit jaar in Zwolle nog een mensenhandelaar op.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (12%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1287 stemmen