Volledig scherm
© Ben Lensink

Dode karpers in grote vijver naast TwentseWelle

ENSCHEDE - Hoe ze in het water van de Roombeek terecht zijn gekomen, mag Joost weten. Onlangs kwam een uit de kluiten gewassen koikarper bovendrijven in de grote vijver naast TwentseWelle, aan de Roomweg. Een voorbijganger die er dagelijks komt, had al eerder een paar dode vissen waargenomen. En korte tijd later lag er een ghostkarper op het natuurstenen plaveisel naast de waterpartij.

Aannemelijk is dat de vissen in het water zijn uitgezet door mensen die geen lol meer hebben in wat ooit hun hobby was. Of door iemand die thuis vaststelt dat het dier ziek is en het dan maar loslaat in de 'vrije natuur'.

Zuurstof
Naar de doodsoorzaak kunnen ook de deskundigen alleen maar gissen. "Het water wordt warmer en daardoor daalt het zuurstofgehalte", oppert Oldenzaler Hans Holsbeek, die in Oost-Nederland gaat over het vis- en waterbeheer. "Het paaigedrag kan ook een reden zijn. Dan kan een vis de kuit niet kwijt. Of als er een overstort is, komt er ineens veel organisch materiaal in het water, dat dan even zuurstofloos wordt."

Eddy Mossel van de Enschedese Hengelsportvereniging Vios wijst op gevolgen van de hevige regenbuien van begin vorige week. "Dat kan er toe leiden dat er ineens minder zuurstof in het water zit", zegt hij.

'Niets mis'
Volgens de gemeente is er met de vijver niets aan de hand en is er ook niets mis met de waterkwaliteit.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (58%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
380 stemmen