Volledig scherm
© Thinkstock

Doorstroming van ziekenhuis naar verpleeghuis stokt

ENSCHEDE - Ziekenhuizen hebben steeds meer moeite om uitbehandelde patiënten over te dragen aan verpleeghuizen. Patiënten die na een ingrijpende ziekenhuisbehandeling naar een verpleeghuis moeten, vinden lang niet altijd een plek in de eigen omgeving.

Ze komen dan noodgedwongen zo ver buiten de regio terecht dat familie voor bezoek uren moet reizen. De familie van Gerardus Vos in Glanerbrug vecht al weken voor een verpleeghuisbed dichtbij.

Ziekenhuis
Hij kreeg in het MST een tracheacanule, een adembuisje in de keel, waardoor meerdere keren per dag slijm moet worden afgezogen. Vader mag het ziekenhuis uit, maar ondanks de zoektocht van het MST en de familie is er in de regio nergens plek. De dichtstbijzijnde plek was Doetinchem. In onze regio levert alleen Trivium MeulenbeltZorg in Almelo de specialistische zorg. Maar die heeft al zes patiënten en zit daarmee vol.

De familie Vos is boos en laat dat op Facebook weten. Vader ligt al sinds februari in het ziekenhuis. Echtgenoot en kinderen leggen de schuld neer bij verzekeraars, die in hun ogen niet willen betalen voor het opleiden van speciaal geschoold personeel.
Een woordvoerder van het MST bevestigt dat niet alle verpleeghuizen de medisch-specialistische zorg kunnen bieden.

Niet blij
Het gevolg is dat patiënten soms noodgedwongen in het ziekenhuis blijven. Ziekenhuizen zijn daar niet blij mee. Ze krijgen geen vergoeding en zijn ook niet ingericht op langdurige verpleegzorg. De MST-woordvoerder: „We hebben daarover onze zorg geuit bij de zorgverzekeraars. We vinden het voor patiënten en hun familie heel vervelend dat bepaalde zorg alleen op grotere afstand van het thuisadres kan worden geboden. Het MST heeft daar echter geen invloed op.’’

Een zegsman van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen, erkent het probleem. „We krijgen inderdaad signalen dat de doorstroming naar de verpleegzorg stokt. Om die reden zijn we een onderzoek begonnen om de omvang in kaart te brengen.”

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
EINDE
1-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3044 stemmen