Volledig scherm
© Robin Hilberink

Drie ontmoetingscentra blijven open in Hengelo

Wooncorporatie Welbions in Hengelo wil proberen om drie van de elf ontmoetingsruimtes in de seniorencomplexen te behouden.

Acht ontmoetingscentra worden afgestoten. Het Vertierkwartier bij de Klokstee in de Wilderinkshoek, de Hasselborgh in de Hasseler Es en de Windhoek aan de rand van de binnenstad blijven bestaan, aldus directeur Harry Rupert van Welbions.

“We onderzoeken samen met de gemeente en huurderbelangenvereniging Ookbions de toekomst voor de ontmoetingscentra.”

Rupert benadrukt dat de rol van de Welbions veranderd is. ”Wij hebben nog maar een beperkt budget dat we uit mogen geven aan de leefbaarheid. Dit noodzaakt ons keuzes te maken. Hoe jammer en vervelend we dit ook vinden.”

Lichtzinnig

De aangekondigde sluiting van de ontmoetingscentra is bij veel ouderen hard aangekomen. De Seniorenraad er fel op tegen. “Het is een lichtzinnig besluit”, aldus voorzitter Theo Morskate. “Het is triest. De overheid wil dat ouderen zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen. Wat je aan de ene kant doet om dat mogelijk te maken, breek je nu aan de achterkant af.

De Seniorenraad vindt dat Welbions beter zijn best moet doen om oplossingen te onderzoeken, samen met de gemeente en Wijkracht, dat veel van de activiteiten organiseert in de ontmoetingscentra. “Niemand is hier blij mee”, aldus voorzitter Morskate. “Het is helemaal niet nodig om zo rigoureus te snijden in de voorzieningen voor ouderen. Je kunt ook kijken hoe het eventueel goedkoper kan, door meer taken aan bewoners en vrijwilligers over te laten. De activiteiten in de ontmoetingscentra houden mensen langer mobiel.

Impact

Sluiting heeft een enorme impact. Mensen zijn dan aan huis gekluisterd en zullen uiteindelijk eerder een beroep doen op professionele hulp.”

Volgens directeur Rupens van Welbions streven wooncorporatie en gemeente naar een goede verdeling van de ontmoetingsruimtes voor ouderen over de stad. “De gemeente zet in op de eigen wijkwelzijnsvoorzieningen”.

Het ontmoetingscentrum onder het wooncomplex Het Palet gaat als eerste dicht. Deze ruimte is inmiddels (onder voorbehoud) verkocht per 1 januari 2017. In het ontmoetingscentrum komt een vestiging van Action. Afgelopen maandag bezochten zestig ouderen nog de bingoavond in het Palet.

.

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (39%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (35%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (26%)
54 stemmen