Volledig scherm
© Wouter Borre

Drone-demonstraties voor minister op luchthaven Twente

ENSCHEDE - Met een reeks demonstraties op het terrein van de luchthaven Twente heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie laten zien dat het de dreiging en gevaarlijk gebruik van drones buitengewoon serieus neemt. 

Het detecteren, onderscheppen en onschadelijk maken van risicovolle onbemande luchtvaartuigen trok woensdagmiddag honderden genodigden naar de Drones Innovatie Dag, de eerste grote drone-demonstratie op het vliegveldterrein. Ook bewindsman Ard van der Steur is aanwezig.

Onschadelijk maken
Te zien is onder meer hoe een drone op korte afstand een ander toestel onschadelijk maakt, waarna de geëlimineerde drone aan een parachute in het gras terechtkomt. Ook kunnen luchtvaartuigen door andere ingenieuze drones worden gedetecteerd en onbestuurbaar worden gemaakt. Verder is er een roofvogel, getooid met een politiepet. Onlangs werd bekend dat de eerste getrainde roofvogels kunnen worden ingezet om drones uit de lucht te halen.

Schaduwkant
„We stimuleren deze ontwikkeling, omdat we ook de schaduwkant van de drone zien”, zegt Van der Steur. „We kennen allemaal het economisch en maatschappelijk zinvol gebruik van drones. We verdienen er geld mee en ze dienen bij de brandweer en de politie onze veiligheid. Maar we hebben ook te maken met de drone in de buurt van een luchthaven of boven een mensenmenigte die gevaarlijke situaties kan veroorzaken. En natuurlijk kan een drone ook door lieden met weinig nobele bedoelingen worden gebruikt.”

Kennis
De dreiging van de drone (als terreurwapen en/of instrument van criminelen) vraagt van de overheid dat zij het onderzoek en de ontwikkeling van counterdrones ondersteunt. „We zullen criminelen en anderen met kwade bedoelingen qua kennis en innovatie op het gebied van drones steeds voor moeten blijven”, zegt Van der Steur. „Daarom is deze demonstratiedag ook zo belangrijk.”

Space53
De Drones Innovatie Dag is het uitgelezen podium om Space53 voor een breed publiek onder de aandacht te brengen. Burgemeester Onno van Veldhuizen van Enschede: „We zijn het ideale test- en ontwikkelcentrum voor drones met deze ruimte op het vliegveld, de aanwezigheid van kennisinstellingen en met het Duitse achterland. Dat is ook de reden dat we in de richting van het ministerie het initiatief hebben genomen voor deze dag.”

Space53 gaat op maandag 26 september officieel van start met een demonstratiedag.

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (8%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (15%)
464 stemmen