Volledig scherm
© Reinier van Willigen

DSDA volgt DTG op in Enschede, maar wat is dat voor een club?

ENSCHEDE - Met de komst van DSDA naar Enschede lijkt DTG een opvolger te krijgen. Wat is dat eigenlijk voor club?

Acht oud-DTG'ers maakten al de overstap. En zes voormalige DTG'ers hebben volgens een woordvoerder van DSDA laten weten hen te willen volgen. Samen zetten ze een Twents chapter (kerngroep) op: DSDA Enschede. 

Mensvriendelijke acties
DSDA werd enkele maanden geleden opgericht door Brabanders Henk 'El Toro' Veenstra en Jean 'Wolf' de Zwaan. En hoewel DSDA naar eigen zeggen inmiddels honderd leden heeft, hebben ze nog weinig van zichzelf laten zien tijdens demonstraties en protesten in het land. Vanaf komend weekeinde wordt dat anders: dan begint DSDA naar eigen zeggen met 'ludieke en mensvriendelijke' acties om meer in de belangstelling te komen.Wel werd er onlangs al een verbond gesloten met een aantal bekende actiegroepen uit andere landen. "Dat is nog slechts om informatie uit te wisselen over onze groepen", zegt De Zwaan.

De groep wordt geleid door 'president' Veenstra en presenteert zich als een beweging met een brede agenda. Ze zijn fel tegen de Nederlandse asielpolitiek en willen dat Nederlanders zichzelf goed leren verdedigen. Want 'veiligheid voor onszelf en onze geliefden zal geen vanzelfsprekendheid zijn met voortzetting van het huidige beleid'. Daarom biedt DSDA vechtsportcursussen aan voor leden. DSDA zegt verder op te komen voor Nederlandse ouderen, die door de overheid in de steek zouden worden gelaten.

Chapters
De vooraanstaande leden van DSDA opereren onder schuilnamen, naar eigen zeggen om zichzelf te beschermen. "Want veel van onze leden zijn bovenal gewoon vaders of grootvaders met een grote maatschappelijke betrokkenheid." In Twente moet de beweging worden geleid door Jeroen 'Snake' Banda, die DSDA Enschede opzet en al is benoemd tot vicepresident van de groep. Zijn Twentse afdeling moet gaan fungeren als een van de regionale chapters die DSDA telt. Tot voor kort was hij lid van DTG, waar hij vertrok omdat hij zich er niet meer op zijn gemak voelde.

Motorclub
Banda kwam bij DSDA in beeld tijdens een anti-azcdemonstratie in Amsterdam. Met zijn grote voorkomen was het volgens DSDA direct duidelijk: 'die moeten we erbij krijgen'. Binnen DTG leek aanvankelijk geen weerstand tegen de overstap, maar vrijdag werd zijn voordeur vernield door een groep 'oude vrienden'. De organisatie van DSDA doet denken aan die van een motorclub. Dat komt door de aanwezigheid van Veenstra, oud-lid van de motorclubs No Surrender en Hells Angels. DSDA is onder zijn leiding per provincie onderverdeeld in chapters, er is een duidelijke hiërarchie met aan de top de 'president' en leden moeten aantonen DSDA- waardig te zijn door de actiepunten uit te dragen. Daarvoor krijgen ze na aanmelding drie maanden de tijd. Wie de keuring doorstaat, wordt officieel lid.

Vliegende adelaar
Intern communiceren wil DSDA via afgeschermde kanalen, zodat niet te achterhalen is welke informatie er wordt uitgewisseld. Naar buiten toe zijn de DSDA'ers duidelijk herkenbaar. Zowel actieve als steunende leden dragen het logo van de club (een vliegende adelaar) op hun jas. Omdat DSDA naar eigen verwachting 'constant in the picture zal staan bij de media' worden geweld, dronkenschap en drugsgebruik niet getolereerd. "We zijn een nette organisatie." De DSDA'ers zijn duidelijk herkenbaar. Zowel actieve als steunende leden dragen het logo van de club (een vliegende adelaar) op hun jas.

Volledig scherm

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
EINDE
1-3
FC UtrechtUTR
away logo
home logo FC EmmenEMM
EINDE
2-0
Sparta RotterdamSPA
away logo
home logo FeyenoordFEY
EINDE
3-1
PSVPSV
away logo
home logo AZAZ
EINDE
1-0
AjaxAJA
away logo

Poll

2019 komt in top-3 van warmste jaren ooit in Twente

2019 komt in top-3 van warmste jaren ooit in Twente

  • Zorgwekkend, dit zijn de ernstige gevolgen van klimaatverandering (38%)
  • Mij hoor je niet klagen hoor, een tropische zomer is toch juist heerlijk? (40%)
  • Zo vlak voor de kerstdagen denk ik liever aan een pak sneeuw (22%)
710 stemmen