Volledig scherm
© Freeimages

Duo uit Enschede voor de rechter na schoten op politiemensen in Holten

HOLTEN/ENSCHEDE - Een duo uit Enschede moet zich verantwoorden bij de rechtbank nadat bij een achtervolging op hen op twee politiemensen is geschoten. De agenten werden op 7 juli bij een achtervolging van een gestolen Volkswagen Golf in Holten beschoten. Een belangrijke vraag die de rechters moeten beantwoorden, is of dat wel kan met de gevonden kogels.

Munitie om een olifant mee om te leggen. Zo noemt advocaat Jan Vlug de vijf kogels die op 7 juli in een revolver zaten. Bij de nachtelijke achtervolging van een gestolen Golf, waarbij met een vaart van zeker 180 kilometer per uur van Deventer naar Twente werd gescheurd, is op een politieauto geschoten. De motorkap en de voorruit zouden zijn geraakt.

Enschedeërs
Bestuurder Stephan H. (30) en passagier Dylan J. (23) uit Enschede zaten in de Golf. Ze werden in een Holtense woonwijk overmeesterd. Daarbij werden meerdere waarschuwingsschoten gelost.

In de vluchtwagen lag een revolver met vijf kogels in de cylinder. De Deventer raadsman Vlug, die vermeend schutter Dylan bijstaat, meldde dat het gaat om .45-munitie.

„Vreemd dat zo’n zwaar kaliber afketst op de motorkap en voorruit”, zei hij dinsdag in de rechtbank. Dit zouden geen kogels voor een revolver zijn, dat op minder zwaar geschut is berekend. Officier van justitie Arun Reha zoekt uit of met de bewuste revolver deze ‘olifantenmunitie’ kan zijn afgevuurd.

'Geschrokken'
Chauffeur Stephan H. zou bij de achtervolging zijn geschrokken toen Dylan J. een vuurwapen trok en naar de achtervolgers vuurde. H.’s advocate Claartje van Keulen meldde dat op een petje en de revolver uit de Golf dna-sporen van J. zijn gevonden en niet van H.

Op de handen van de Enschedeër zaten vijf keer zoveel schotresten als op die van Stephan H. „Het lijkt erop dat J. schoot”, aldus de aanklager. J. beroept zich van meet af aan op zijn zwijgrecht. H. legde beschuldigende verklaringen af.

Het duo wordt vervolgd voor een poging tot doodslag, heling en wapenbezit. De rechters proberen de strafzaak nog dit jaar te behandelen.

poll

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

'Almeloër met bijstandsuitkering moet onkruid wieden'

  • Iemand met een bijstandsuitkering mag hier best iets voor doen (60%)
  • Tegenover arbeid hoort een minimumloon te staan (26%)
  • Denkt de gemeente echt dat dit mensen in de bijstand motiveert? (14%)
566 stemmen