Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Een hond kopen? Eerst op cursus, vindt Enschedese dierenliefhebber

ENSCHEDE - Henk ten Napel uit Enschede, die het afgelopen jaar nationale bekendheid verwierf met zijn landelijke burgerwacht tegen dierenbeulen, richt zich met zijn nieuwe plan specifiek op honden. Hij wil dat toekomstige baasjes eerst zelf op cursus moeten voor zij een hond mogen aanschaffen. 

De voorman van de stichting Zinloos Geweld tegen Dieren hoopt dat het verplicht stellen van een "Sociaal Honden Vaardigheidsbewijs" het aantal bijtincidenten, dat recent alleen maar lijkt toe te nemen, zal terugdringen. 

Vaker een labrador dan een pitbull 
Belangrijk is dat de cursus gevolgd moet worden door toekomstige bezitters van álle soorten honden. In de brief waarin hij zijn idee aan minister van der Steur van Veiligheid en Justitie voorlegt, stelt Ten Napel dat de honden die vaak als "gevaarlijk" worden bestempeld, zoals de pitbull, juist bij relatief weinig bijtincidenten betrokken zijn. Veel vaker zijn het de teckels, golden retrievers of labradors die bijten.

Zwitserland
De cursus en examens liggen al klaar. De Stichting Zinloos Geweld tegen Dieren heeft het idee in 2009 al voorgelegd aan de Tweede Kamer, maar kreeg toen te horen dat het verplicht stellen van zo'n vaardigheidsbewijs niet mogelijk was. Nu de discussie rondom bijtincidenten weer oplaait lijkt de tijd rijp.  

Theorie
Deelnemers aan de cursus leren tijdens een aantal theorielessen wat zij wel en juist niet moeten doen. Hondenbezitters moeten bijvoorbeeld vóór hun viervoeter de deur uitlopen, zodat duidelijk is wie de baas is. Kinderen in de bench laten is dan weer juist niet de bedoeling. Maar de belangrijkste les is misschien wel dat de aspirant-baasjes gedurende de cursus inzicht krijgen in of ze wel klaar zijn voor alle verplichtingen die een hond met zich meebrengt.

Zwitserland
In Zwitserland is het al sinds 2008 verplicht om eerst een cursus te volgen voor je een hond mag kopen. 

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
548 stemmen