Volledig scherm

Eerste orgelluik Westerkerk voor Enschede beneden

ENSCHEDE/AMSTERDAM - Het eerste orgelluik van de 17e-eeuwse schilder Gerard de Lairesse in de Westerkerk in Amsterdam is beneden. Na twee mislukte pogingen gisteren kon het luik vanochtend met behulp van een speciale kraan van zijn plek naast het orgel worden getild.

In de loop van vandaag zal ook het tweede luik volgen. Volgens woordvoerder Karin Jongenelen van het Rijksmuseum Twenthe gaan de twee luiken vandaag nog per vrachtwagen naar Enschede. Daar vormen zij vanaf zaterdag het letterlijke hoogtepunt van een grote overzichtstentoonstelling over De Lairesse, de eerste die er aan de tot dusverre onbekende kunstenaar wordt gewijd.

Problemen
De verhuizing van de luiken naar Enschede stuitte gisteren onverwachte problemen. De panelen bleken aanzienlijk zwaarder dan de tachtig kilo die ze volgens oude restauratierapporten zouden wegen. Twee hoogwerkers, samen geschikt voor vierhonderd kilo, bleken niet voldoende om de monumentale panelen te tillen.

Bijzonder
Dat de luiken de Westerkerk verlaten, is bijzonder. De panelen zijn meer dan driehonderd jaar oud en zijn nog nooit buiten het kerkgebouw geweest. In Enschede zijn ze voor het eerst op ooghoogte te zien.

Volledig scherm

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
387 stemmen