Volledig scherm
Screenshot: Onder De Loep

Eis: 6 jaar cel tegen zwarte piet-overvallers tankstation in Borne

ALMELO/BORNE/HENGELO - Tegen Kozien A. (20) uit Enschede, die vermomd als zwarte piet het Avia-tankstation in Borne heeft overvallen, is deze donderdag zes jaar gevangenisstraf geëist.

Officier van justitie Karel de Valk vindt dat ook zijn vermeende handlanger Paulus R. (31) uit Hengelo zes jaar moet worden opgesloten. Hij ontkent de verdenkingen en beroept zich op z'n zwijgrecht. Het duo zou ook hebben samengewerkt voor de overval op een Shell-station in Hengelo, 4 december 2014. Daarbij dreigde Kazien A. met een pistool.

Poging tot doodslag
De geruchtmakende overval in Borne, 30 november 2014, werd opgelost na uitzendingen van de tv-programma's Onder de Loep en Opsporing Verzocht. Een anonieme getuige wees Kozien A. als potentiële dader aan. Verkleed als zwarte piet strooide hij pepernoten in de tankshop, haalde hij een knuppel uit een jute zak en sloeg hij de medewerkster tegen de zijkant van haar hoofd. Zij raakte buiten westen. Het Openbaar Ministerie bestempelt dat als een poging tot doodslag met zwaar lichamelijk letsel. A.'s advocaat Roy van der Wal vindt dat een te zware kwalificatie. Uit de kassa griste zwarte piet handenvol 10- en 20-eurobiljetten.

Gokschulden
A. werd op 11 januari dit jaar opgepakt en legde uiteindelijk een volledige bekentenis af, nadat hij zijn Irakese ouders over z'n wandaden had verteld. Op de achtergrond speelt de schaamtecultuur in zijn familie. De jongeman wilde gokschulden van een paar honderd euro verzwijgen en zocht een andere 'oplossing'. Nu zegt hij schoon schip te willen maken.

Kozien A. zag de tv-beelden van de overval pas naderhand. ,,Ik walgde van mezelf. Je weet dat je als een idioot zoiets doet, maar wilt niet geloven dat je dit iemand aan kan doen'', zei hij berouwvol in de Almelose rechtbank. Het interview met het slachtoffer, dat op RTV Oost was te zien, kon hij niet afkijken. Huilend zei hij binnenkort een gesprek met het slachtoffer te willen.

Arbeidsongeschikt
De vrouw liep hersenletsel en blijvende gehoorschade op. Zij vordert 5.000 euro smartengeld en 1.394 euro aan kosten. ,,Twee weten meer dan één, is het gezegde. Blijkbaar geldt dat niet voor het geweten'', zei de vrouw, die sinds de dreun arbeidsongeschikt is en in een revalidatietraject zit. Tegen de officier van justitie zei de Hengelose pas nog: ,,Had de dader maar 2 centimeter hoger geslagen...''

Vonnis: 7 juli.

Live Voetbal

home logo AZAZ
EINDE
2-0
FC TwenteTWE
away logo

poll

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

Scholen in Almelo ruilen vette hap in voor gezonde snacks

  • Terecht, scholen horen het goede voorbeeld te geven (57%)
  • Onzin. Laat kinderen zelf de keuze maken wat ze eten (12%)
  • De jeugd gaat nu in tussenuren vast naar de snackbar... (31%)
381 stemmen