Volledig scherm
© Lars Smook

Enschede bereidt claim tegen COA voor

ENSCHEDE - Komt er wel of geen asielzoekerscentrum op Eschmarkerveld? Vandaag wordt in het provinciehuis in Zwolle over de opgedroogde vluchtelingeninstroom en de gevolgen daarvan gesproken.

Of provincie, veiligheidsregio’s Twente en Salland en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) vandaag al zeggen of er nog behoefte is aan een azc in Enschede, is sterk de vraag. Er is nog tot medio oktober om advies te geven aan de minister. Wat zeker is: als het COA en het rijk aansturen op het schrappen van het azc, kan staatssecretaris Klaas Dijkhoff een rekening tegemoetzien.

Kosten
De insteek van Enschede bij het overleg van vandaag is duidelijk. Het college rekent er nog steeds op dat er een azc op het Eschmarkerveld langs de Gronausestraat wordt gebouwd. Als toch wordt besloten om het plan te schrappen, betekent het dat afspraken niet worden nagekomen. Enschede wil dat de kosten dan voor de rekening van de staatssecretaris komen.

„De gemeente heeft allerlei voorbereidende kosten gemaakt”, laat een gemeentewoordvoerster weten. Te denken valt aan kosten voor het organiseren van inspraakavonden of het opstellen van plannen en vergunningen. „Welke kosten daar precies onder vallen, kunnen we nu niet zeggen. Dat zoeken juristen voor ons uit. Het gaat in elk geval om een bedrag van enkele tonnen.”

Onduidelijkheid
De woordvoerster kan dus ook niet bevestigen of een claim ook huurpenningen omvat. Feit is dat in de overeenkomst voor azc Eschmarkerveld is afgesproken dat het COA in elk geval zeven jaar huur betaalt, ongeacht hoe lang het asielzoekerscentrum er zal staan. Het totale huurbedrag voor zeven jaar is 350.000 euro. „Zo ver is het nog niet”, zegt de woordvoerster. „Op dit moment rekenen we nog op een azc op Eschmarkerveld.”

Wel of geen azc, het draagvlak onder omwonenden lijkt nu helemaal verloren. De omwonendencommissie is de onduidelijkheid beu en heeft bij monde van voorzitter Dick Buursink het college opgeroepen om de stekker eruit te trekken. De commissie wil in plaats daarvan dat de gemeente zich concentreert op het huisvesten van statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning) en desnoods de leegstaande noodopvang aan de Getfertsingel aan te houden.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.
 

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (8%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (15%)
463 stemmen