Volledig scherm

Enschede blaast azc-bijeenkomst af na intimidaties en bedreigingen

ENSCHEDE - Burgemeester Onno van Veldhuizen ziet zich genoodzaakt om een voor komende dinsdag geplande bijeenkomst over het azc af te blazen.  Intimidaties en bedreigingen over het te bouwen azc Eschmarkerveld in Enschede vormen de directe aanleiding voor het schrappen van de bijeenkomst.

Toon uiterst onprettig
,,De politie heeft laten weten dat ze onvoldoende mogelijkheden heeft om voor deze bijeenkomst de openbare orde en veiligheid te garanderen’’, laat Van Veldhuizen weten aan deze krant. ,,De polarisatie neemt toe. De toon van de gesprekken en de manier waarop ze worden gevoerd, zijn uiterst onprettig. De signalen zijn bedreigend en intimideren. Ze zijn in elk geval zo ernstig dat de politie heeft laten weten niet in staat te zijn om de situatie in de hand te houden. Zeker niet op zo’n korte termijn.’’

Een uiterst treurige conclusie, zegt Van Veldhuizen. Het besluit om de bijeenkomst van dinsdagavond af te gelasten neemt heeft hij met pijn in het hart genomen. ,,Niet iedereen voelt zich vrij om te zeggen wat hij of zij wil. Dit is niet acceptabel’’, aldus de burgemeester.

Advies van politie
Over de precieze aard van de bedreigingen en intimidaties en door wie ze zijn en worden geuit, houdt Van Veldhuizen zich op de vlakte. Ook wil hij zich niet uitlaten over de informatie die hij hierover via de politie heeft gekregen.

De politie heeft de burgemeester nadrukkelijk geadviseerd om de bijeenkomst van dinsdag niet door te laten gaan. Dit advies neemt Van Veldhuizen over.

Dinsdagavond zou het azc hoofdonderwerp van gesprek zijn in de stadsdeelcommissie Oost, het stadsdeel waar de azc-locatie zich bevindt. Raadsleden zouden zich in het servicecentrum Oost aan de Gronausestraat onder meer buigen over de inrichting van het azc, de huurovereenkomst en de (concept)bestuursovereenkomst tussen de gemeente Enschede en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).

In de bestuursovereenkomst zijn de afspraken tussen COA en gemeente vastgelegd. De raadsleden hebben geeist dat zij hierover hun zegje kunnen doen, voordat gemeente en COA deze overeenkomst tekenen.

Volledig scherm
Archiefbeeld: Protest tegen komst azc in Enschede (2015)

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
372 stemmen