Volledig scherm
© Lenneke Lingmont

'Enschede de meest Duitse stad in het land'

ENSCHEDE - Als het aan burgemeester Onno van Veldhuizen ligt, wordt Enschede ‘de meest Duitse stad van Nederland’. Die ambitie maakt het stadsbestuur voortaan ook waar met een jaarlijkse Duitslandweek voor iedereen die ook maar iets met Duitsland te maken heeft of er meer van wil weten.

„Denk aan congressen, bijvoorbeeld over economie, in samenwerking met de Duits-Nederlandse Kamer van Koophandel”, zegt Peter Schildkamp, projectleider Duitsland bij de gemeente. „Andere thema’s zijn onderwijs of werkgelegenheid. Je kunt netwerkbijeenkomsten organiseren, en ontmoetingen van burgers.”

Enschede is het hele jaar door bezig met Duitsland. Een speciale Duitslandweek eens per jaar is ook bedoeld voor de marketing, erkent Schildkamp. „We doen heel veel, maar dat is niet bij iedereen bekend. Door een speciale week vestig je daar nog eens extra de aandacht op. Bovendien kan zo’n week als basis dienen voor activiteiten die je in het jaar daarop oppakt.”

Over een aantal jaren moet het bij iedereen tussen de oren zitten: voor Duitsland moet je in Enschede zijn, benadrukt Schildkamp. „Enschede moet de hoofdstad van Duits-Nederlandse samenwerking worden. Persoonlijk vind ik dat daar een kenniscentrum Duitsland bijhoort.”

Het programma van de eerste Duitslandweek is nog redelijk bescheiden. Maandag bezoekt Van Veldhuizen de Landrat van de Kreis Steinfurt. Dinsdag is er een forum waarbij burgers mogen meepraten over de Duitslandstrategie van de toekomst. Woensdag brengt een Enschedese delegatie een bezoek aan het arbeidsbureau in Coesfeld en de AIW, een grote ondernemersvereniging in de grensstreek.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (19%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (11%)
1440 stemmen