Volledig scherm

Enschede nu officieel stempelpost pelgrims

ENSCHEDE - Met de inzegening door emeritus pastor Jan Korstee van de Sint-jakobsschelp op de Jacobuskerk geldt Enschede sinds zaterdagmiddag officieel als stempelpost op de route naar het Spaanse bedevaartsoord Santiago de Compostela. Ruim honderd pelgrimgangers woonden de plechtigheid bij.

De jakobsschelp is met zijn vele lijnen die in een punt samenkomen het symbool van de reis naar Santiago. Op weg er naar toe deden al pelgrims de Jacobuskerk in Enschede aan. Voor sommigen was deze kerk op de Oude Markt het startpunt. “Het is bijzonder dat we na Utrecht en Haarlem hier in Enschede nu ook als officiële stempelpost gelden”, zei voorzitter Gerrit Stemerding van het Genootschap St. Jacob regio oost. Hier zijn duizend pelgrimgangers bij aangesloten. Landelijk telt de club 12.000 leden.

Lid
De meesten hebben de tocht te voet of fietsend al een of meerdere keren afgelegd. Ook mensen die de pelgrimsroute naar de Noord-Spaanse stad nog willen maken, kunnen lid worden. Ze kregen zaterdagmiddag volop informatie, onder andere van ervaren wandelaars en fietsers. Stemerding gaf aan dat steeds meer mensen vanuit allerlei landen de tocht naar het bedevaartsoord ondernemen. “Je neemt even afstand van de gejaagde werkelijkheid, hebt tijd voor jezelf, ziet veel onderweg en ontmoet interessante mensen.”

Vorig jaar trokken ruim 250.000 pelgrims Santiago de Compostela binnen. “Heel Noord-Spanje profiteert ervan”, aldus Stemerding. Hij verwacht dat ook Enschede met het predicaat officiële stempelplaats meer wandelaars en fietsers op weg naar Santiago zal trekken.

Volledig scherm

Poll

Directe trein van Zwolle naar Münster moet vanaf 2027 mogelijk zijn

Directe trein van Zwolle naar Münster moet vanaf 2027 mogelijk zijn

  • Goed voornemen, dit is belangrijk voor de regio (50%)
  • Investeer liever in goede treinverbindingen naar de Randstad (18%)
  • Al die onderzoeken: hak eens een knoop door! (33%)
1466 stemmen