Volledig scherm
© Emiel Muijderman

Enschede wil primeur drone-camera's

ENSCHEDE - „Enschede leidt. Met korte ‘ei’ en niet met lange ‘ij’.” Burgemeester Onno van Veldhuizen laat er geen gras over groeien. Zodra de wet het gemeenten mogelijk maakt om drones in te zetten bij toezicht op openbare orde, meldt Enschede zich aan.

De burgemeester noemde het maandagavond in de vergadering van de stedelijke commissie zelfs ‘historisch’ dat er op dat podium over gebruik van drones door de overheid werd gesproken. Dat was in kader van het gebruik van mobiel cameratoezicht in de binnenstad. De gemeente wil behalve de aan gevels vastgenagelde camera’s ook verplaatstbare camera’s gaan inzetten in de binnenstad.

Wetgeving
Nieuwe wetgeving maakt het gebruik van cameratoezicht via drones in theorie mogelijk, maar andere wetgeving, zoals niet vliegen boven bebouwde omgeving, staat die toepassing ook weer in de weg. Die juridische obstakels worden op niet al te lange termijn mogelijk verholpen.

De burgemeester verwacht dat de gemeente binnen tien jaar niet alleen waakt over de publieke ruimte, maar ook over het luchtruim daarboven. Met drones dus. „Als ik de mogelijkheid zie om iets te proberen op dat vlak, dan gaat we het gesprek erover aan of we dat willen en onder welke voorwaarden.”

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM.  

Live Voetbal

home logo Heracles AlmeloHER
44'
0-0
PSVPSV
away logo
home logo AjaxAJA
EINDE
2-0
FeyenoordFEY
away logo

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (7%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (80%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (13%)
61 stemmen