Volledig scherm
Kunstenaar Rico Pronk © Frans Nikkels

Enschedeër redt duizenden lampen uit heel Europa van de ondergang

ENSCHEDE - Hij heeft ze eigenhandig gered van de ondergang. Tienduizenden industriële lampen verzamelde beeldend kunstenaar Rico Pronk (51) in honderden doorgaans stilgelegde fabrieken in heel Europa. "Als ik er niet was geweest, waren de lampen op de schroothoop beland en verdwenen."

Het verhaal, daar gaat het de Enschedeër om. Hij vertelt het bij elke lamp die door zijn handen gaat. Belicht de historie van de fabriek waar ze heeft gehangen. Spreekt over het leven van de mensen die in het schijnsel ervan hebben gewerkt. In hoogovens, textielfabrieken, kolenmijnen en cokesfabrieken. In Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, overal in Europa. Ook in Twente.

Nieuw leven
Pronk geeft lampen en schakelmateriaal een nieuw leven. Hij verbindt ze tot grote kunstwerken en lichtprojecten. Of tot kleine, voor bij mensen thuis in de woonkamer of boven de keukentafel. Sinds begin dit jaar werkt hij op een goed zichtbare locatie in de binnenstad van Enschede, in Het Lichtatelier aan de Walstraat, waar eerder de schouwburg zat.

Textielindustrie
Hier hangen ze allemaal op een rij: Rigtersbleek, Van Heek, Menko, Blenken, Bontweverij. Lampen uit de Enschedese textielindustrie, simpel van vorm maar fraai gerestaureerd. "Vaak komen mensen binnen en roepen: 'Oh, onder die lamp heeft mijn opa nog gewerkt, die wil ik hebben'."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (39%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (35%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (26%)
80 stemmen