Volledig scherm

Enschedeërs onderzoeken zelf grondwateroverlast

ENSCHEDE - Nergens lijkt het probleem van natte kelders en kruipruimten zo complex te zijn als in Enschede. Waar de ene straat ondergelopen kelders heeft, voelt in een straat verder bijna niemand nattigheid. Dus om het probleem het best in kaart te brengen is misschien wel de hulp van de inwoners zelf nodig.

Onderzoeken is goed. Maar buurtbewoners die al jaren een natte kelder hebben willen ondertussen wel maatregelen. Buurtbewoner Leo Janssen kreeg vorige week tijdens de vergadering van stadsdeelcommissie Noord de kleine honderd aanwezigen buurtbewoners op zijn hand toen hij die zorgen aankaartte. Ook trok hij met zijn opvatting de aandacht van de politici. Hij pleitte voor citizen science, ofwel burgerwetenschap. Laat bewoners van het door wateroverlast getroffen Walhof-Roessingh zelf elke dag het waterpeil in hun kelders meten. Een betrouwbaarder resultaat is er niet.

Enquête
Wethouder Hans van Agteren beaamt dat de gemeente juist samen met inwoners aan de slag wil in de strijd tegen wateroverlast. Binnenkort wordt bijvoorbeeld een enquête gehouden onder alle bewoners van de wijk en ook de oproep tot burgerwetenschap wordt daarbij nadrukkelijk meegenomen. Ook de stadsdeelcommissie ondersteunt de oproep tot burgerwetenschap.

Maatregelen
De politieke partijen willen tijdens de volgende vergadering van de stadsdeelcommissie op dinsdag 21 juni verder praten over maatregelen in plaats van praten over oorzaken van grondwateroverlast.

Motie
Om de druk op de ketel te houden heeft de SP gisteravond in de raadsvergadering een motie ingediend, waarin staat dat de bodempompen voor grondwater in Roombeek per direct worden aangezet. De partij kreeg alleen bijval van OPA. Wethouder Hans van Agteren heeft namelijk vorige week toegezegd het gebruik van pompen te onderzoeken en alleen uit te voeren als het effectief kan zijn.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

Poll

Twenterand wil nader onderzoek naar nachttrein Almelo-Hardenberg

Twenterand wil nader onderzoek naar nachttrein Almelo-Hardenberg

  • Goed initiatief, dit is goed voor de leefbaarheid (37%)
  • Zonde geld, wie maakt 's nachts nou gebruik van die verbinding? (23%)
  • Zorg eerst eens voor de nachttrein tussen Enschede en Zwolle (40%)
1443 stemmen