Volledig scherm
Pastoor André Monninkhof © Frans Nikkels

Enschedese pastoor Monninkhof onder vuur

ENSCHEDE - Nu André Monninkhof weigert kritische brief te publiceren in ‘De Pelgrim’, treden betrokken parochianen naar buiten. Steeds vaker wordt gehoord dat de pastoor van Enschede beter zijn biezen kan pakken.

Ze zijn boos, verdrietig en teleurgesteld. Maar ook verontwaardigd. Over de handelwijze van hun eigen pastoor André Monninkhof, die recent zijn kerkbestuurders Guus Berkien, Trees Schaap en Wim Wijfjes de laan uitstuurde. „De pastoor stuurt de hoofdrolspelers weg in de eindfase van de reorganisatie”, duiden Rien Tiehatten, Dorien Oude Elberink en Thea Elfrink op het proces, waarin katholiek Enschede hard heeft gewerkt aan de totstandkoming van één stedelijke parochie. Vier van de zeven kerken moeten daarbij worden afgestoten. Namens nog zes geloofsgenoten maken ze duidelijk dat pastoor Monninkhof in hun ogen nadrukkelijk de verkeerde weg heeft bewandeld.

Vertrouwen
Hij zei geen vertrouwen meer te hebben in drie bestuursleden en vroeg ontslag voor hen aan bij het bisdom. Behalve voor penningmeester Jacqueline Pastoor. Tiehatten, Oude Elberink en Elfrink vermoeden dat de kritiek die de parochiebestuurders hadden op het in hun ogen ‘zwakke pastoresteam’ door de pastoor uiteindelijk niet meer werd geaccepteerd.

Steeds vaker horen zij nu dat de pastoor weg moet. „Je hoort het in alle geledingen van de parochie. Men is verontwaardigd, net als wij. Temeer omdat aan het ontslag van de bestuurders geen gesprek is voorafgegaan. Zo ga je toch niet om met mensen. Guus Berkien stak wekelijks wel dertig uur in het parochiewerk. Iemand als Trees Schaap is al ettelijke jaren met enorme inzet actief.”

Tiehatten, zelf voormalig vicevoorzitter van het parochiebestuur, zegt dat er met de vier vertrokken bestuurders een zeer kundig bestuur aan de kant is gezet. Alleen Mark Eijssink (personeelszaken) bleef zitten.

Nieuw bestuur
De negen betrokken parochianen namen het voor Berkien en de zijnen op in een brief aan onder meer kardinaal Eijk. Diezelfde brief wilden ze afgedrukt zien in het parochieblad De Pelgrim. Dat werd geweigerd door pastoor Monninkhof. Inmiddels weten ze dat pastoor Monninkhof vooral in de kring van voormalige parochiebestuurders zeker al tien mensen heeft benaderd voor een nieuw parochiebestuur. Maar al die tien zouden een bestuursfunctie hebben geweigerd.

Onder vuur
Veel parochianen stellen de vraag hoe het verder moet. Ze zijn net als de groep van Tiehatten, Oude Elberink en Elfrink bang dat er inmiddels onherstelbare schade is aangericht en dat hun St. Josephparochie ‘kapot gaat.’ Zeker één van de ontslagen bestuursleden zegt te willen terugkeren als de pastoor opstapt. De groep Berkien heeft inmiddels de daad bij het woord gevoegd en een eerder aangekondigde kritische brief over het functioneren van pastoor Monninkhof gestuurd aan de nuntius, de ambassadeur van Vaticaanstad en de Paus in Nederland. Monninkhof ligt dus van meerdere kanten onder vuur.

Rien Tiehatten, Dorien Oude Elberink en Thea Elfrink omschrijven de pastoor als iemand die duidelijk over te weinig inlevingsvermogen beschikt. Tegelijk ontstaat het beeld van een redelijk eenzame zieleherder. „Eigenlijk is mededogen op zijn plaats.” Pastoor Monninkhof wil niet reageren.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (9%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (77%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
549 stemmen