Volledig scherm
© Annina Romita & Lars Smook

Enschedese wethouder met 'mooi salaris' nodigt bijstandsmoeder uit mee te lopen

ENSCHEDE - ‘Ik maak drie keer zoveel uren als jij voor 10 procent van het geld! Beschamend!’. Het is de emotionele klacht van Marije Weterings op Twitter. De 37-jarige alleenstaande bijstandsmoeder uit Enschede had even daardoor vernomen dat de Enschedese wethouder Jeroen Hatenboer 8.300 euro bruto per maand verdient. 

De discussie op het sociale medium heeft ertoe geleid dat Weterings weleens wil zien wat Hatenboer in één week doet voor zijn wethouderssalaris, waarvan hij de hoogte vorige week in De Twentsche Courant Tubantia in de rubriek ‘Mijn geld en ik’ onthulde. De bestuurder noemde de gewraakte 8.300 euro ‘een mooi salaris’.

Mantelzorger
Weterings moet het met heel wat minder doen en dient iedere maand rond te komen van 915 euro. "En daar moet alles nog vanaf”, zegt de alleenstaande moeder, die wekelijks ontelbaar veel uren maakt als mantelzorger voor haar gehandicapte dochtertje van bijna 3 jaar. Het meisje heeft het zogeheten 22q11 deletie-syndroom, een aangeboren aandoening van het gehemelte, hart en gezicht.

De handicap van het kind maakte dat zij haar freelancepraktijk als fotograaf op moest geven. "Sindsdien moet ik me met 35 euro per week zien te redden. Dan is de verhouding met het salaris van een wethouder en de 200 euro die hij gemiddeld per week aan boodschappen uit kan geven zoek, lijkt me.”

Uitnodiging
"Deze mevrouw suggereert dat ik te veel verdien en dat ik daar niks voor doe”, zegt Hatenboer desgevraagd. "Nou, dan nodig ik haar van harte uit om eens mee te lopen. Dan kijkt ze daar heel anders tegenaan, denk ik. Omgekeerd kijk ik ook graag eens hoe haar dagelijks leven eruitziet.”

De wethouder maakt lange dagen, zegt hij zelf. "Ik begin iedere dag om half negen en ben ’s avonds om een uur of negen thuis. Dan ben ik er een paar uur voor het gezin, aansluitend zit ik nog tot een uur of twee ’s nachts stukken te lezen en dingen voor te bereiden. En dan ben ik, net als deze mevrouw, ook nog eens mantelzorger voor mijn vader en moeder, die beiden nog leven maar wel veel zorg nodig hebben.”

Salaris ruilen
De alleenstaande moeder neemt de uitnodiging graag aan. „Dat is sportief van hem. Maar dan wil ik dat hij zich in mijn leven verdiept. Of dat hij tijdelijk mijn werk overneemt en ik het zijne. Inclusief het salaris - dat zou wel mooi zijn.”

"Ze kan me bellen”, zegt Hatenboer. Weterings opperde via Twitter al een drietal data om eens bij elkaar in de keuken te komen kijken. "Maar ik zal zo snel mogelijk telefonisch contact opnemen.”

poll

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

Politiek en vakbonden moeten alles op alles zetten om Siemens te behouden voor Hengelo

  • Kansloos, politici staan machteloos met zulke grote concerns (38%)
  • Natuurlijk, het is van enorm belang voor onze werkgelegenheid (36%)
  • Waarom? Sluiting is de tol die we betalen omdat we duurzamer willen zijn (26%)
791 stemmen