Volledig scherm
© Marieke Bakker

‘Er moet nodig iets gebeuren aan centrum Hengelo’

HENGELO - Directielid Tjeerd van der Veen van Snelder Zijlstra Bedrijfsmakelaars vindt dat er wat moet gebeuren met de Hengelose binnenstad. „Het blijft daar een heel moeizaam verhaal wat winkelverhuur betreft. Als je naar de prijsontwikkeling kijkt, zegt dat genoeg. In Enschede loopt de huur op A1-locaties op naar de 1.000 euro per vierkante meter, terwijl je voor A1-locaties in Hengelo en Almelo hooguit 350 euro per vierkante meter betaalt.”

De stijging van de verhuur van winkels voor de hele regio Twente kwam in vergelijking met de eerste helft van vorig jaar met bijna 40 procent uit op 50.000 vierkante meter. De totaal beschikbare verkoopoppervlakte van winkels is in Enschede 322.000 vierkante meter (verhuurd en niet verhuurd), in Hengelo 197.000 en in Almelo 187.000 vierkante meter.

Bedrijfsruimte.
Onderzoeker Wouter Tijhuis van de Stichting Vastgoedrapportage Twente meldt ‘de grootste opname van bedrijfsruimte in een eerste half jaar ooit’. „Er is in het eerste half jaar in heel Twente 203.000 vierkante meter bedrijfsruimte verhuurd. Dat is ronduit spectaculair. Dat is bijna gelijk aan de gemiddelde verhuur over een heel jaar. Dit duidt duidelijk op het aantrekken van de economie.”

Groei
In vergelijking met de eerste helft van vorig jaar verdrievoudigde de verhuur bij bedrijfshallen in Almelo bijna en was er in Hengelo sprake van een verdubbeling. Ook in Enschede bedroeg de groei ruim 80 procent. Tijhuis: „Ook Oldenzaal doet het goed. De problemen zitten echt in kleinere gemeenten als Tubbergen en Nijverdal. Daar is men aangewezen op lokale huurders.”

Kantoren
Wat opvalt is dat de verhuur van incourante kantoren absoluut niet loopt. „Gedateerde kantoorgebouwen zijn eigenlijk onverhuurbaar”, concludeert Tjeerd van der Veen. De verbetering die de Twentse kantorenmarkt laat zien is minder spectaculair dan bij de winkels en bedrijfsruimtes. Maar ook hier gaat het goed. Met Hengelo als uitschieter naar boven. De Hengelose kantorenmarkt was jaren kommer en kwel, maar Hengelo zit halverwege het jaar al boven het gemiddelde van de laatste tien jaar.

In Hengelo werd 16.000 vierkante meter kantoorruimte gehuurd. Daarvan gaat iets meer dan de helft weliswaar naar Sensata, dat van Almelo naar Hengelo verhuist, maar dan nog doet Hengelo het goed.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (16%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
930 stemmen