Volledig scherm
© Ivo Kruger

Eredoctor UT in Enschede wint Nobelprijs voor Scheikunde

ENSCHEDE - Sir James Frazer Stoddart, een Britse eredoctor van Universiteit Twente, heeft samen met Nederlander Ben Feringa en Fransman Jean-Pierre Sauvage de Nobelrpijs voor Scheikunde gewonnen. Het trio doet onderzoek naar moleculaire motoren.

Stoddart werkte samen met professor David Reinhoudt, de voormalig wetenschappelijk directeur van het Mesa+ -nanotechnologie instituut, in de vakgroep Supramolecular Chemistry and Technology. Reinhoudt droeg zijn collega in 2006 voor voor zijn eredoctoraat.

Nog een link met UT
Ook met de andere winnaar, professor Ben Feringa, is een link. Op de Rijksuniversiteit Groningen werkte hij in zijn vakgroep samen met Nathalie Katsonis en Tibor Kudernac aan zijn Nobelprijswinnende onderzoek. Deze twee wetenschappers werken inmiddels op de UT.

Stoddart, Feringa en hun Franse collega Jean-Pierre Sauvage wonnen met z’n drieën de Nobelprijs voor scheikunde voor hun onderzoek naar ‘moleculaire machientjes’. Sauvage nam de eerste stap en wist twee ringen van moleculen aan elkaar te smeden als een ketting. Voor een moleculaire machine is het van belang dat de onderdelen goed kunnen bewegen en dat bleken die ringen te kunnen. De volgende stap nam Stoddart: die liet een ring rond een as bewegen op moleculair niveau.

Lof
Feringa ten slotte vervolmaakte de vinding door de eerste echte moleculaire motor te maken. Hij ontwierp zelfs een nano-auto. Verder bedacht hij een motortje dat blijft draaien dankzij het licht. De moleculaire motor is net zo’n grote ontdekking als de elektromotor bijna tweehonderd jaar geleden, aldus het Nobelprijscomité.

Kankercellen uitschakelen
Tot op heden zijn er nog geen praktische toepassingen. Dat komt onder meer omdat nog niet duidelijk is hoe ze zich precies gedragen. Ook kunnen ze volgens de NOS nog geen lading vervoeren. Maar er is hoop.

Wetenschappers hopen volgens de NOS moleculaire motoren in het menselijk lichaam naar kankercellen te kunnen laten zoeken en die uit te schakelen. Ook bestaat de hoop ze bij diabetespatiënten op het juiste moment insuline te laten afleveren.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (16%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
697 stemmen