Volledig scherm
© Thinkstock

Euregio en GGD Twente: 'Voorkom dat grenskinderen tussen wal en schip vallen'

ENSCHEDE/GRONAU - Op scholen die vlak langs de grens staan, woont gemiddeld tussen de 5 en 8 procent van de leerlingen in het buurland, blijkt uit onderzoek van de GGD Twente. Om te voorkomen dat kinderen met wie iets aan de hand is tussen wal en schip vallen, moeten hulpverleners en andere instanties elkaar beter weten te vinden aan weerszijden van de grens.

Die conclusie trokken deze week ruim veertig deelnemers aan een werkconferentie over grenskinderen, georganiseerd door de Euregio en de GGD Twente.

Geen raad
Artsen en verpleegkundigen van de jeugdgezondheidszorg weten zich er niet zo goed raad mee. Op scholen langs de grens zien ze ook kinderen die met hun ouders naar Duitsland zijn verhuisd. Eerder was dit geen probleem: de zorgverzekeraar betaalde het onderzoek in Nederland ook voor kinderen uit Duitsland, mits de ouders in Nederland vezerkerd waren. Sinds gemeentes verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, dreigen grenskinderen met problemen in de knel te komen. Marlie Cerneus, projectleider van de Academische Werkplaats Jeugd in Twente bij de GGD: "Gemeenten kijken naar de woonplaats. Woont het kind elders, betalen ze niet. Ouders moeten in Duitsland hulp zoeken. Die is er, maar ze weten de weg niet te vinden. Daardoor wordt er geen goede diagnose gesteld, of blijft het probleem hangen."

Knelpunten
De Euregio maakt de komende tijd werk van knelpunten rondom grenskinderen, kondigt Schwenzow aan. "We zoeken uit hoe informatie moet lopen en hoe het juridisch in elkaar steekt. Daarna willen we de mensen die elkaar zouden moeten kennen, met elkaar in contact brengen."

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (38%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (35%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (27%)
55 stemmen