Volledig scherm
Niet voor de zwakke maag... © Annina Romita

Even rusten in Twente, dan op 'rauw biefstuk' Nijmegen lopen

ENSCHEDE/LOSSER - Voor wie een vies gezicht trekt: dit is nog lang niet de ergste foto. Deze militairen rusten even uit in Twente en moeten nog de Nijmeegse Vierdaagse lopen. Met blaren.

Peter Pedersen (53) pakt een telefoon. „Je kunt je niet voorstellen hoe groot blisters (het Engelse woord voor blaren) kunnen worden.”

De Deense militair showt foto’s van een paar voeten. Geen plaatjes voor zwakke magen. „Red meat on the feet...” Inderdaad, rauwe biefstuk is er niets bij. Hier lopen ze op, met een glimlach om de mond. De luchtmachtkapitein en bijna honderd collega-militairen uit Denemarken, Noorwegen, Zweden en ons land hebben hun kampement opgeslagen in de sporthal op het Zuidkamp van de vroegere vliegbasis Twenthe.

Blaren
Veldbedjes met legergroene dekens zijn in slagorde uitgeklapt. Hier houden 75 lopers van de vierde Makoni, de 645 kilometer lange mars van Kopenhagen naar Nijmegen in veertien etappes, een rustdag. Hier leggen twintig begeleiders de lopers in de watten, vaak letterlijk. "De rang maakt niet uit, iedereen krijgt blaren", zegt een verzorgster. Hier leggen twintig begeleiders de lopers in de watten, vaak letterlijk. „De rang maakt niet uit, iedereen krijgt blaren”, zegt een verzorgster.

Wondermiddel
Pedersen en een begeleidster laten de ergste voetblessures zien. Er wordt flink gesmeerd met een wondermiddel: second skin-gel. Dat is een gelei die open voet- en hielwonden dicht en heelt, in combinatie met bandage en tape. „Dit helpt sneller bij herstel.” Kiekjes laten wonderbaarlijke genezingen zien. „Ze lopen op een combinatie van enthousiasme en gekte”, lacht Pedersen.

Kistjes
Eigenlijk stond hun langeafstandsmars, die ze om de vijf jaar houden, voor 2017 op de kalender. Maar omdat de Vierdaagse van Nijmegen de 100ste editie viert, trekken de soldaten nu al de kistjes aan. Ze beginnen dinsdag aan de eeuwaflevering, vier dagen van 45 kilometer. „Wij hadden zoiets van: ‘Laten we die 100 jaar vieren’.”

Ze zijn woensdag in Losser met bier ontvangen, tijdens hun etappe van het Duitse Lingen naar Twente, goed voor 51,4 kilometer. Alcohol is onderweg verboden, voor het passeren van de Duits-Nederlandse grens is een oogje toegeknepen.

Volledig scherm
De militairen die voor even in Twente waren © Annina Romita
Volledig scherm
© Annina Romita
Volledig scherm
© Annina Romita

poll

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

FC Twente en Heracles hebben allebei dik verloren

  • Gelukkig die andere club ook, anders was ik echt ontzettend chagrijnig geworden. (17%)
  • Wat zal het stil zijn bij de koffieautomaat maandagochtend. (49%)
  • Gelukkig redt Bjorn Kuipers de eer van het Twentse voetbal met zijn WK-nominatie. (34%)
397 stemmen