Volledig scherm
Een eerder voorbeeld van kaalslag in de Hasseler Es, hier aan de Cruys Voorberghstraat © Carlo ter Ellen

Excuses voor kaalslag is voor Hengelo niet aan de orde

HENGELO - Excuses aanbieden voor de kaalslag aan de bewoners van de Cornelis Dopperstraat is niet aan de orde, antwoordt B en W op vragen van ProHengelo. De gemeente gaat voortaan wel beter uitleggen wat een term als rooien inhoudt.

Een verschil in interpretatie van de werkzaamheden en geen goed begrip van wat de gemeente met een term als ‘rooien’ bedoelt. Dat is volgens het college de bron van ergernissen in de Dopperstraat over groenwerkzaamheden achter hun woning. Snoeien, rooien en kappen in de Hasseler Es, waartoe ook de Cornelis Dopperstraat behoort, ligt gevoelig. De laatste jaren was er in de wijk veel onbegrip, onvrede en boosheid over ingrepen van de gemeente in het openbaar groen. Dus toen er onlangs onrust ontstond aan de Dopperstraat over kaalslag op een lange groenstrook achter hun huizen, was ProHengelo er als de kippen bij om daar vragen over te stellen aan het college. „Is het college bereid om zich bij de bewoners te excuseren voor de ingrepen als blijkt dat ze gelijk hebben”, vroeg raadslid Wiert Wiertsema onder meer.

Tegemoetkoming
Van excuses is geen sprake, antwoordt B en W nu. Sterker, de gemeente is de bewoners juist tegemoet gekomen door geplande werkzaamheden, zoals het weghalen van grote objecten als boomstronken, te vervroegen van dit najaar naar het voorjaar. Zo konden de bewoners die hun schuttingen terug moesten zetten op de erfgrens, eerder met hun tuin aan de slag. Voor de werkzaamheden was echter wel een kraan nodig. En als je die inzet, wordt ook andere beplanting beschadigd. Daarom is het gebruikelijk om zo’n strook in z’n geheel te rooien. De bewoners hadden echter het idee dat er in het voorjaar alleen wat kleinere beplanting zou worden weggehaald en de rest in het najaar.

Goed gesprek
Het college zegt daarvan te hebben geleerd en in de toekomst nog beter uit te leggen wat met termen als rooien wordt bedoeld en wat de werkzaamheden inhouden. Onlangs is er met de bewoners ‘een goed gesprek’ gevoerd, is alles nog eens goed uitgelegd en is de kou uit de lucht gehaald. Ook is nog eens duidelijk gemaakt dat het geen zin heeft de groenstrook nu te herplanten, zoals ProHengelo vroeg, omdat het daarvoor niet de goede tijd is en veel beplanting het dan niet gaat redden.

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (15%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (49%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
3271 stemmen