Volledig scherm
© Toma Tudor

‘FC Diekman’ in de maak in Enschede

FC Diekman: één club op het Hogeland. Er is in het verleden al vaak over gespeculeerd. Of het er ooit van komt is de vraag, maar v.v. Zuid-Eschmarke en Sportclub Enschede onderzoeken in ieder geval in hoeverre een fusie tot de mogelijkheden behoort. Een derde vereniging op het Diekman, Prinses Wilhelmina (PW), haakt mogelijk later aan.

Toestemming
De leden van Zuid-Eschmarke en Sportclub Enschede hebben er al toestemming voor gegeven. Een onderzoek naar verregaande samenwerking of misschien wel een fusie, zoals voorzitter Bas Veenendaal van v.v. Zuid-Eschmarke dat noemt. „Beide verenigingen hebben een onderzoekscommissie samengesteld”, zegt Veenendaal. Die werken onafhankelijk van elkaar. „Er worden drie scenario’s onderzocht. Het eerste scenario is een verregaande samenwerking. Voetbaltechnisch, maatschappelijk, maar zelfs het delen van de kantine en de accommodatie is een optie. Het tweede scenario is een fusie en bij het derde gaan we uit van volledig zelfstandige verenigingen die op een aantal vlakken samenwerken.”

Noodzaak
Niets doen en afwachten is geen optie, beseffen de verenigingen. Enschede telt nu 25 voetbalverenigingen. En dat is op een stad van 160.000 inwoners misschien wel iets te veel. Teruglopende kantine- en sponsorinkomsten, huur van voetbalvelden, aanscherping van subsidieregels: clubs hebben het de laatste jaren voor de kiezen gekregen. De komende jaren moet de gemeente een ton bezuinigen op onderhoud aan voetbalvelden. In de praktijk betekent dit dat zes tot acht velden worden gesaneerd. Samenwerken wordt een noodzaak.

Zuid-Eschmarke is een kleine vereniging op Sportpark Diekman Oost aan de J.J. van Deinselaan. Hoewel het aantal spelende leden dit seizoen 10 procent is gestegen ten opzichte van vorig seizoen, vooral te danken aan negen nieuwe aanwinsten voor de eerste selectie, houdt voorzitter Bas Veenendaal geen valse hoop. „We beginnen dit seizoen met slechts één jeugdelftal. Sportclub Enschede heeft een veel grotere jeugdafdeling, maar heeft wel behoefte aan seniorenteams.”

Voorzitter Jan-Bert Kolkman van Sportclub Enschede heeft niets toe te voegen aan de woorden van Bas Veenendaal. „Het is in het Diekman-overleg al wel eens ter sprake gekomen.” In dat overleg zitten alle voetbalverenigingen op Diekman Oost (De Tubanters en Zuid-Eschmarke) en Diekman West (SC Enschede en PW). PW vraagt haar leden om ook een onderzoekscommissie op te zetten. Kolkman wil niet op de zaken vooruitlopen. „We gaan kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen. Van een fusie is nog niet concreet sprake.”

Uitsluiten doet hij het ook niet. „Dat heeft in 1965 ook tot hele mooi dingen geleid.”

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (31%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (61%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3735 stemmen