Volledig scherm
© Carlo ter Ellen

FC Twente wellicht opnieuw in gesprek met gemeente vanwege dubbel onderpand

ENSCHEDE - FC Twente moet mogelijk opnieuw met de gemeente Enschede onderhandelen over de voorwaarden waarop de club gebruik zou kunnen maken van een beoogde garantstelling van 32 miljoen euro. Dat schrijft wethouder Eelco Eerenberg in een brief aan de raad.

Of er nieuwe afspraken moeten worden gemaakt, hangt mede af van inkomsten uit transfers. De uit ondernemers bestaande garantgroep, die borg staat voor 12 miljoen euro, zou bij hoge transferinkomsten door bijvoorbeeld de verkoop van Hakim Ziyech in principe voor oktober al kunnen zijn ‘afgelost’. Als dat niet zo is, ontstaat er een andere situatie. Want óók de gemeente zou toekomstige inkomsten uit transfers als zekerheid krijgen. En hetzelfde onderpand verstrekken aan twee verschillende partijen, kan niet.

Garantstellingen
De afspraak was dat de gemeente het stadion, de inkomsten die de club ontvangt van sponsorclub TOS, de inkomsten uit tv-rechten én toekomstige transferopbrengsten als onderpand voor de garantstelling van 32 miljoen zou ontvangen. De gemeente kon de garantstelling op het moment dat Twente die al nodig had echter nog niet afgeven, omdat de club nog niet aan alle voorwaarden voldeed. FC Twente had minimaal 12 miljoen aan garantstellingen nodig om aan de eisen van de KNVB te voldoen en haalde die vervolgens op bij de ondernemers. Ook zij eisten echter onderpand en kregen dat in de vorm van toekomstige transferinkomsten.

Inkomsten
Nu is het afwachten wat er aan transfergeld binnenkomt. Valt dat tegen dan zal de club met de gemeente, en zo mogelijk ook met de garantgroep, moeten onderhandelen over het onderpand. “Een eerlijke verdeling van het risico tussen de twee garant staande partijen is daarbij het meest logisch. Maar of de raad akkoord gaat met een groter risico voor de gemeente en of de ondernemers water bij de wijn willen doen, is de vraag”, zegt een bron bij de club.

September
Geen van beide partijen heeft trek om vooruit te lopen op een probleem dat misschien gaat ontstaan. “We maken op 1 september, wanneer de transfermarkt wordt gesloten, de balans op. Dan weten we waar we aan toe zijn”, zegt Twente-voorzitter Jan Schutrups.

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (30%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (61%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3766 stemmen