Volledig scherm
© Lars Smook

Feestje niet alleen voor Stork of Hengelo, maar high tec en Twente

HENGELO - Het wordt niet alleen een feestje voor Stork. En niet alleen een feestje voor Hengelo. De viering van het 150-jarig bestaan van Stork wordt in 2018 gevierd onder de noemer '150 jaar hightech in Hengelo en Twente'.

Het is pas in 2018, maar er wordt al hard gewerkt aan de viering van het 150-jarig bestaan van machinefabriek Stork. Een paar maanden geleden werd in het Museum Hengelo al druk gebrainstormd over hoe dat gevierd moest worden. Een van de opmerkingen was dat het feest in een breder kader dan alleen Stork moest worden gezet. Zoals ook het eeuwfeest werd gevierd als ‘100 jaar metaalstad’. Dat hebben de initiatiefnemers zich aangetrokken. Het jubileum heet voortaan ‘150 jaar HighTech in Hengelo en Twente’. Als knipoog naar het logo van het eeuwfeest, maar ook om te benadrukken dat de metaalindustrie haar imago van ‘vies, vuil en hard werk’ allang voorbij is. Bovendien stond Stork aan de basis van het moderne onderwijs en zijn er in 2018 meer jubilea te vieren, zoals het 100-jarig bestaan van ‘het zout’ in Hengelo en de Wilhelminaschool en 150 jaar boekhandel Broekhuis.

Publieksevenementen
De eerste ideeën voor activiteiten bewegen zich langs vier lijnen: een lezingencyclus, lessen voor basis- en voortgezet onderwijs, open dagen bij bedrijven en een internationale bedrijvenbeurs met symposia en publieksevenementen. In die laatste categorie wordt onder meer gedacht aan een muziektheaterspektakel, een expositie met ‘werkend’ varend en rijdend materieel van Stork en een beeldhouwwerk. Wie ideeën heeft of vrijwilliger wil worden kan zich melden via 150jaar@museumhengelo.nl

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (33%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (59%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (8%)
3143 stemmen