Volledig scherm

Fietsnetwerk laat Tuindorp Hengelo niet langer links liggen

HENGELO/BORNE - Tuindorp 't Lansink lieten ze links liggen. Dat kan niet. En gebeurt ook niet meer nu de Regio Twente het routenetwerk met de bekende fietsknooppunten gaat actualiseren en aanpassen.

Het fietsroutenetwerk bestaat zo’n vijftien jaar. Daarom is het hoog tijd om het netwerk te actualiseren en aan te passen, vertelt Han van den Heuvel, beleidsadviseur recreatieve voorzieningen bij de Regio Twente, die het in totaal 2000 kilometer lange routenetwerk beheert. Niet alleen zijn de knooppuntbordjes en informatieborden aan vervanging toe, ook moet een aantal knelpunten worden opgelost. Verder zijn de inzichten veranderd ten opzichte van vijftien jaar geleden. De routering was er toen vooral op gericht om de fietser zo snel mogelijk de stad uit te krijgen. „Mensen moesten het platteland beleven, was de gedachte. De knooppunten lieten bijvoorbeeld Deventer, met zijn historische binnenstad, links liggen. En dat geldt ook voor het Tuindorp in Hengelo. Daar kijken we nu anders tegenaan”, aldus Van den Heuvel.

Zichtbaar
Behalve andere en nieuwe knooppunten, wordt ook de zichtbaarheid van de knooppuntenbordjes verbeterd. „Veel gemeenten besparen op groenonderhoud, waardoor bermbegroeiing veel hoger opkomt dan vroeger. Bordjes worden daardoor nogal eens aan het oog onttrokken. Bij de vervanging gaan we ze, waar mogelijk, op twee meter hoogte hangen. Daarmee beperken we tevens het risico dat ze omver gereden worden”, aldus Van den Heuvel. De nieuwe bordjes zijn met glasvezel versterkt, waardoor ze niet zo makkelijk meer afknappen. Verder zijn ze ‘flexibel’. „Het nummer van het knooppunt wordt aangegeven met een speciale sticker. Die is vervangbaar, zodat we snel kunnen aanpassen.”

Tijdelijke kaarten
Met de aanpassing van het Twentse Routenetwerk, inclusief wandel- en ruiterpaden, is in totaal een investering van 1,8 miljoen euro gemoeid. In een groot deel van Twente, onder andere in en rond Enschede, is dat al gebeurd. Borne en Hengelo en delen van Noordoost-Twente zijn na de bouwvak aan de beurt. Dat gaat gepaard met overlast. Zo kan het zijn dat (omleidings)routes afwijken van de kaarten die mensen hanteren. Om daaraan tegemoet te komen worden via de VVV tijdelijke kaarten beschikbaar gesteld. Ook kunnen mensen voor de actuele situatie terecht op www.routenetwerkentwente.nl. Tegen het eind van het jaar moet de klus geklaard zijn. Dan verschijnt er ook een nieuwe Fietsnetwerkkaart.

poll

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

Regionale sint in de war door steeds gekkere verhaallijn van Sinterklaas in het Sinterklaasjournaal

  • Laat de NTR stoppen en dit journaal overlaten aan regionale omroepen (38%)
  • Kinderen in het oosten raken niet zo gauw in de war (32%)
  • Blijft er dan overal discussie over met Sinterklaas (30%)
209 stemmen