Volledig scherm
© Frans Nikkels

Fietsoversteek Hengelo lijkt grote puzzel

HENGELO - Wie voorheen vanuit het Hengelose stadscentrum de wijk Thiemsland in wilde fietsen, had het niet makkelijk. Sinds kort ligt er een nieuwe oversteek. Die maakt de situatie misschien wel veiliger, maar bepaald niet overzichtelijker. De Fietsbond is gevraagd er naar te kijken.

Vanuit de Langestraat schuin de drukke Deldenerstraat over, dan over een voorsorteervak voor auto’s richting en via de verkeerde kant van het fietspad aan de andere kant van de Deldenerstraat om zo het Bevrijderslaantje in te schieten. Onveilig, ietwat illegaal, maar jarenlang de praktijk. De nieuwe oversteek die onlangs werd aangelegd een stukje naast de kruising met de Langestraat is dan ook geen overbodige luxe. Maar die bezorgt de fietser, met name uit de richting Delden, de nodige hoofdbrekens. Alle signalen, zoals de pijlen en belijning op het wegdek en het bord dat waarschuwt voor het naderen van een voorrangsweg, wijzen de fietser erop dat hij moet oversteken. Ook de fietser die rechtdoor wil. Ook omdat de rode strook rechtdoor kort wordt onderbroken door grijze stenen van een inrit. Formeel moet je dus oversteken, een stukje dubbelzijdig fietspad aan de andere kant van de Deldenerstraat volgen, dan rechts naar het fietsverkeerslicht, de Deldenerstraat weer oversteken en linksaf richting Oldenzaalsestraat. Een onlogische omleiding. Even posten bij de oversteek leert dan ook dat het gros van de fietsers alle signalen negeert en simpelweg rechtdoor fietst.

Ergernis

Hoewel dat verder geen enkel probleem lijkt op te leveren, ergert Feico Nater zich zeer aan de gecreëerde situatie. De Hengelose ‘veelfietser’ heeft de Fietsersbond, waar hij lid van is en waarvan hij eerder in Enschede bestuurslid was, gevraagd de situatie te beoordelen. Wellicht dat de oversteek is gemaakt vanwege de naderende sloop van de panden langs de Deldenerstraat die moeten wijken voor het nieuwe Stadskantoor. Daar wil je geen fietsers vlak langs laten rijden. Dat heeft Nater zich ook bedacht. Maar daarmee wordt het niet eenvoudiger. Integendeel. Want wat als je dan vanaf de Deldenerstraat linksaf de Bornsestraat richting Borne op wil? Dan moet je dus eerst de Deldenerstraat oversteken, een stuk het tweerichtingenfietspad aan de andere kant van de weg volgen tot aan de Bornsestraat, rechtsaf bij de verkeerslichten de Deldenerstraat weer oversteken (let op: linksaf mag niet!), een stukje richting Oldenzaal fietsen en dan bij de verkeerslichten aan de andere kant van Thiemsbrug opnieuw de Deldenerstraat (die dan de Oldenzaalsestraat heet) over. „Dan moet je dus drie keer dezelfde straat oversteken. Wie gaat dat doen? We zijn Gekke Henkie niet.”

Sloop

De nieuwe oversteek heeft inderdaad alles te maken met de sloop van de panden aan de Deldenerstraat en de bouw van het nieuwe Stadskantoor. Fietsers kunnen dan niet langer aan de centrumkant rechtdoor, omdat er hekken komen te staan op de fietsstrook. Er worden nog extra maatregelen genomen om auto’s vanuit de Langestraat er op te wijzen dat er ook fietsers van rechts kunnen komen, meldt een gemeentewoordvoerder. Hij zegt ook dat er nog wordt gekeken naar de mogelijkheid om op het fietspad langs de Bornsestraat tweerichtingenverkeer in te stellen. Zodat fietsers vanuit de Deldenerstraat direct links kunnen en niet nog eens twee keer moeten oversteken. Of dat gaat lukken, is echter nog niet duidelijk.

poll

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

Torenflat op oud badhuis in Hengelo

  • Mooie manier om de restanten van dit historische gebouw te behouden (54%)
  • Veel te massaal, dat gaat ten koste van de privacy van buurtbewoners (34%)
  • Als ze het maar snel doen, nog een winter en dat badhuis zakt in elkaar (12%)
296 stemmen