Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Film FC Twente in première: 'Een emotionele film om naar te kijken'

ENSCHEDE - In het treurigste jaar in het bestaan van FC Twente viel er toch veel te lachen. Achteraf. Een zaal vol supporters woonde maandagavond in bioscoop Kinepolis de première bij van de documentaire Het Laatste Jaar van FC Twente. 

Volgens Huub (26), die de film vanaf de achterste rij volgt, maakt de film duidelijk 'hoe dicht bij de lach en een traan liggen'. "En ik zag mijzelf."

Supporters
Het moest een film worden over de supporters. "De gewone mensen", zei producer Sjoerd van de Broek vooraf. Die komen inderdaad voorbij. Maar het is toch vooral supporter en voormalig Jakhals Erik Dijkstra die in beeld komt. En die ook voor de grappigste en ontroerendste momenten zorgt, waarbij de zaal nóg wat stiller is.

Misprijzend gesnuif
Maar niet in het begin, wanneer voormalig voorzitter Joop Munsterman even in beeld is en zijn woorden aangehaald worden. Dan klinkt er misprijzend gesnuif in de zaal. Gelach is er onder meer wanneer Dijkstra probeert Munsterman te benaderen en zijn voicemail inspreekt. Profetisch zijn de woorden van voormalig FC Twente-medewerker Willy Berends, die tegen Dijkstra zegt dat wanneer Munsterman belt 'jij (Dijkstra) binnen tien minuten met de bek vol tanden staat'. Dat blijkt aan het eind van de film niet zo te zijn, maar een beetje ingepakt wordt Dijkstra wel degelijk.

Van het volk
Volgens Jan van Halst (technisch en commercieel directeur), na afloop op het podium, 'heeft de film laten zien dat FC Twente van het volk is'. "Het borrelt en het komt naar boven. Dat is fantastisch weergegeven."

Dijkstra, naast hem: "Het is een emotionele film om naar te kijken." Maar de geboren Glanerbrugger is nog niet zo ver dat hij toegeeft dat FC Twente weer van het volk is.

'Het Laatste Jaar van FC Twente' wordt maandag uitgezonden op NPO2, om 20.30 uur, en op 18 september om 15.00 uur bij RTV Oost.

poll

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

Westerstorm legt het leven lam in Twente en de Achterhoek

  • Ik heb me er niets van aangetrokken (13%)
  • Tijdens het hoogtepunt van de storm bleef ik binnen (20%)
  • Code rood was dit keer wel terecht (68%)
1248 stemmen