Volledig scherm
Foto: ANP

'FIOD-inval Hengelo betrof bedrijf, geen notariskantoor'

ZWOLLE/HENGELO. De FIOD heeft dinsdag in onder andere Hengelo een doorzoeking verricht in het kader van een strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke faillissementsfraude, valsheid in geschrifte en oplichting. Ook in Purmerend, Leersum en Almere waren doorzoekingen. Er zijn vijf verdachten aangehouden waaronder drie (kandidaat-)notarissen uit Bunnik en Amsterdam.

De inval in Hengelo betrof een bedrijf, geen notariskantoor. Dat zegt Ruud Marres, notaris in Hengelo en voorzitter van de Ring Overijssel van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB). ,,Het is triest nieuws te moeten horen dat notarissen meewerken aan faillissementsfraude, maar gelukkig waren er geen notarissen uit Overijssel bij betrokken”, aldus Marres.

Op verschillende plaatsen is administratie in beslaggenomen. De verdachten speelden mogelijk een rol bij een groot aantal faillissementen. Beroepsmatig werden door hen vennootschappen naar een faillissement ‘begeleid’. Daardoor werden de schulden van de vennootschappen niet betaald.

De drie (kandidaat-)notarissen die in het onderzoek naar voren zijn gekomen, zijn onder meer betrokken geweest bij de aandelenoverdrachten van de vele bedrijven die onderzocht worden in de mogelijke faillissementsfraude. De kopers zijn vermoedelijk katvangers die in ruil voor een beloning bedrijven op hun naam zetten na een faillissement. De (kandidaat-)notarissen worden er van verdacht dat zij hebben geholpen bij faillissementsfraude.

Het onderzoek is gestart na een melding van een curator bij het Centraal Meldpunt Faillissementsfraude van de FIOD in Zwolle.

poll

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

Handel in namaak fietsartikelen levensgevaarlijk

  • Douane moet meer en beter controleren (16%)
  • Eigen schuld, kopers willen toch goedekope producten (53%)
  • Online opsporing uitbreiden, handelaren zwaar straffen (32%)
38 stemmen