Volledig scherm
Frans Rientjes.

Frans Rientjes filmt onverdroten voort

HENGELO - Stadsfilmer Frans Rientjes is bezig met de montage van zijn 150ste stadsjournaal. En dat is nog lang niet z’n laatste.  

Hoeveel filmcamera’s Frans Rientjes in de loop der jaren heeft versleten, dat weet hij eigenlijk niet zo precies meer. Vijf of zes super 8-toestellen en een stuk of zes video-apparaten, ongeveer. En de huidige is inmiddels ook aan vervanging toe. Want Rientjes filmt onverstoorbaar door, jaar in jaar uit. Bij een beetje gebeurtenis van gewicht kun je hem in actie zien. Eén oog dichtgeknepen en met snorrende camera.

Hengelo in bewegende beelden sinds 1969. Bij elkaar zijn dat vele honderden uren. De filmer is inmiddels bezig met het monteren van aflevering 150 van zijn stadsjournaals. De montage loopt altijd wat achter, nummer 150 gaat over de gebeurtenissen in juni 2014. Met beelden van onder meer de haringparty in de Houtmaat, het begin van de bouw van de parkeergarage aan de Gieskesstraat en een impressie van de Nederlandse kampioenschappen autoped-sprint. Maar de actualiteit anno zomer 2016 dient ook te worden vastgelegd. Zoals de nieuwe fietsgarage aan het Stationsplein en de wegwerkzaamheden op de Deurningerstraat. Hij moet ook nog bijzondere bomen filmen. Dat houdt Frans Rientjes deze dagen bezig, naast het monteren.

Over honderd jaar zullen Hengeloërs, al dan niet verbaasd, het allemaal nog eens kunnen bekijken. Alles? Nee, niet helemaal. Beelden van de FBK Games ontbreken bijvoorbeeld. „De NOS eist het alleenrecht op het middenterrein op. Daar mag ik niet komen. Nou, dan maar helemaal niet”, bromt Rientjes.

Verkeersongevallen en woningbranden zullen ze ook niet terug kunnen zien. Geen beelden met persoonlijk leed. Daar houdt hij niet van, hij is geen sensatiefilmer. „Niemand hoeft van de opnamen te schrikken. Behalve wanneer ik zelf in beeld kom.” Kwinkslag. Hij is ergens één keer te zien, naast oud-burgemeester Frank Kerckhaert. Iemand anders had de camera even ter hand genomen.

Omstanders reageren wel eens nieuwsgierig. ‘Bent u van de NOS’, vragen ze hem dan. En een Duitser: ‘Sind Sie von Pro Eins?’ De Hengelose filmmaker knikte instemmend. Later zocht hij eens op wat dat toch was, Pro Eins. Maar ’t is wel hinderlijk, zulke vragen, als je geconcentreerd bezig bent. „Bij een vrolijk evenement staan ze ook wel eens voor je camera te dansen en te springen.” Vindt-ie ook niet echt fijn.

Desondanks vormen zulke gebeurtenissen de rode draad van de stadsjournaals in de loop van tientallen jaren. Neem de Lambertuskermis. „De attracties worden steeds groter, hoger en sneller.” Kun je mooi zien, als je die beelden achter elkaar zet. En ook geen carnavalsoptocht zonder Rientjes. Net als de vroegere Koninginne- en tegenwoordige Koningsdagen: Frans Rientjes dwaalt er altijd rond met zijn filmtoestel.

Het is bijna een beroep. Hij is er eigenlijk elke dag wel mee bezig. Filmen, monteren, teksten schrijven. Soms tot diep in de nacht. Drie vrouwen spreken de door Rientjes uitgeschreven begeleidende teksten in. Het hele zaakje wordt vervolgens overgezet op dvd en harde schijf.

De gemeente kocht de eerste 55 stadsjournaals aan, over de jaren 1969 tot en met 1999. Die zijn, na te zijn gedigitaliseerd, naar Museum Hengelo doorgesluisd. Daar zouden ze op de website te bewonderen moeten zijn. „Daar is héél veel belangstelling voor. Ze hebben er een tijdje opgestaan, maar nu weer niet.”

De films vanaf 2000 liggen bij hem thuis. Best riskant. „Als mijn huis afbrandt, is alles weg.” Verenigingen of andere gezelschappen mogen hem bellen, hij wil best oude journaals komen laten zien. Dikke kans dat kijkers zichzelf op een wat jeugdiger leeftijd terugzien, want Rientjes filmt bewust veel mensen. Soms kijkt hij wel eens verlangend naar de bioscoop. Daar zou hij ook best eens zijn journaals willen vertonen. Technisch kan dat best, volgens hem, gewoon een kwestie van een laptop op een beamer aansluiten.

De komende jaren valt er ook nog genoeg te filmen. Hij verheugt zich al op de bouw van het nieuwe stadskantoor. Rientjes was ook razend enthousiast over de komst van de Hotlo, de fameuze scheepsdiesel van Stork. Diepe teleurstelling toen het avontuur werd afgeblazen. „Door die corrupte Braziliaanse douane. Ik vergeef ze dat nooit!” Ze zullen hem niet zien op de Olympische Spelen, zegt hij grijnzend.

Maar kom hem niet aan Hengelo. „Niks mis mee. Dat zeg ik ook altijd tegen politici en ministers op werkbezoek: welkom in de mooiste stad van Nederland!” Het is meteen een mooie opening voor een gesprekje. Er is hier ook altijd wat te doen, weet hij. Soms zou hij een stadsjournaal - altijd 55 minuten lang - wel in één weekend vol kunnen maken. „Je kunt hier een week op vakantie zonder je ook maar één moment te vervelen!” Hij meent dat echt.

Frans Rientjes is inmiddels 66 jaar. Een opvolger heeft hij nog niet gevonden. Vooralsnog is dat ook geen probleem, want de stadsfilmer is van plan door te gaan totdat hij 150 wordt. „Desnoods film ik mijn eigen crematie nog, hahaha.”

poll

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

Boef weer welkom op Dauwpop na excuses op Noorderslag?

  • Wat mij betreft prima, iedereen maakt fouten (10%)
  • Nee, na zijn uitspraken is die deur dit jaar dicht (76%)
  • Boef? Ik ga naar Dauwpop voor Kensington! (14%)
742 stemmen