Volledig scherm
© Reinier van Willigen

Geen AZC in Raalte, geen consequenties voor Enschede

ENSCHEDE - Dat er geen asielzoekerscentrum in Raalte komt zegt volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) niets over de plannen voor het azc in Enschede. “Er lopen gesprekken met elke gemeente waar plannen voor een opvanglocatie zijn, maar die staan los van elkaar”, zegt COA-woordvoerder Peter Sips.

Eerder deze week maakte de gemeente Raalte bekend dat de komst van een azc is afgeblazen omdat de geplande opvang volgens het COA niet langer nodig is. De verminderde instroom van vluchtelingen wordt daarbij als reden genoemd. “Niemand kan in de toekomst kijken, maar het is logisch dat er geen nieuwe azc’s worden gebouwd als er voldoende capaciteit en zelfs leegstand is”, voegde burgemeester Martijn Dadema van Raalte daar aan toe.

Staatssecretaris
Toch zegt deze conclusie volgens Sips niets over de komst van een azc naar het Eschmarkerveld in Enschede. “Het is uiteindelijk de staatssecretaris die beslist of een azc er komt. Dat gebeurt natuurlijk nadat de gemeente en de provinciale betrokkenen hier een advies over hebben gegeven.” Deze beslissing wordt volgens een woordvoerder van de gemeente Enschede medio oktober verwacht.

In Raalte zouden volgens de plannen 700 vluchtelingen worden opgevangen. Na een jaar zou dat aantal kunnen worden uitgebreid naar maximaal 950.

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (53%)
  • Gezeur, die data zeggen niets over mijn privéleven (17%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (30%)
309 stemmen