Volledig scherm
Artist's impression © Easysee/Nebouw

Geen kans voor brug met grote 'lichtbol' in Hengelo

HENGELO - Het moet een fraaie verbinding worden, de nieuwe Boekelosebrug. Niet eentje van dertien uit een dozijn, maar een geavanceerde constructie. Een uithangbord van de Twentse maakindustrie. En van Hengelo als metaalstad. Ton van Netten ontwierp er een, maar is te laat.

Enorme opengewerkte metalen bol
Toen Hengeloër Van Netten over het plan hoorde, ging hij meteen aan de slag. Dáár kon hij wat mee. Het leidde tot een opvallend ontwerp: een enorme opengewerkte metalen bol, met een diameter van veertig meter. Met op halve hoogte een voetgangerspromenade, te bereiken via een glazen lift. ’s Avonds zou de bol van verre te zien zijn met z’n verlichting van binnenuit, met wisselende kleuren. „Dit is voor Hengelo een kans om de nek eens uit te steken”, aldus de ontwerper. Maar zijn brug komt er niet. Toen Van Netten zich met het ontwerp bij de gemeente meldde, kreeg hij te horen dat de inschrijvingstermijn voor de aanbesteding begin deze maand al was gesloten.

Interieurarchitect
Nou is hij ook geen professioneel bruggenontwerper, maar interieurarchitect. Toch is de brug goed te bouwen, zegt Van Netten. De bol heeft ook een constructieve functie: die houdt de boel bijeen. Hij had gehoopt dat een bouwbedrijf interesse zou tonen.

Het is eens wat anders dan de bekende boog-, tui- of vlakke bruggen, zegt hij. Met zo’n spraakmakend exemplaar had Hengelo zich mooi op de kaart kunnen zetten, vindt Van Netten. Zoiets als de Erasmusbrug in Rotterdam. „Ik wil de Hengeloërs ermee prikkelen. Het is een opzienbare entree van de stad.”

Virtual realitybril
Maar zijn brug zal het dus zeker niet worden. Echter, wie er eens overheen wil lopen en daarbij ook een wandeling wil maken halverwege de bol, die kan z’n gang gaan. Maar dan wel op een virtuele manier. Dat heeft Ton van Netten via zijn andere Hengelose bedrijf Easysee, mogelijk gemaakt. „Een bijzondere ervaring. Je kunt de brug met een virtual realitybril verkennen. Als je die opzet sta je er midden op. Levensecht. Je kunt ook in de lift stappen en het plateau verkennen.”
Ook zonder die bril is de Boekelosebrug overigens op de website van Easysee te bekijken, met een panorama van 360 graden van de omgeving, inclusief de Container Terminal Twente vlakbij en zicht op het grote nieuwbouwcomplex van Stork Thermeq.

Inschrijftermijn
Intussen is de inschrijftermijn op 2 september gesloten, de gemeente is al in gesprek met de inschrijvers. Hoe groot de belangstelling voor het project is, daarover wil de gemeente nog niets kwijt.

Voor de bouw ligt ruim 7 miljoen euro klaar. Het moet een blikvanger van formaat worden en een kers op de taart van Hart van Zuid. Van Netten vindt dat zijn ontwerp goed aan die voorwaarden voldoet...

Wandelen met VR-bril
Wie eens met een VR-bril over de Boekelosebrug wil wandelen kan contact opnemen met Ton van Netten: ton@nebouw.nl, tel. 074 291 32 12. Rondkijken kan ook via www.easysee.eu/brug.

Live Voetbal

home logo Roda JC KerkradeRJC
71'
0-1
FC TwenteTWE
away logo

poll

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

Alweer een vliegtuig geland voor sloop op Twente Airport

  • Nou en? Waarom zoveel aandacht voor zo’n oud wrak? (14%)
  • Ik vind het zo gaaf dat zulke toestellen landen op ons vliegveld (50%)
  • Goed voor de werkgelegenheid, maar het doet me niks (36%)
2867 stemmen