Volledig scherm
© Lars Smook

Genoeg cardio-verpleegkundigen in hartcentrum MST

ENSCHEDE - Het MST in Enschede moet alle zeilen bijzetten om voldoende gespecialiseerde verpleegkundigen in dienst te hebben voor het hartcentrum, maar slaagt daar wel in. Er hoeven in het MST door het te kort aan cardio-verpleegkundigen geen medische ingrepen uitgesteld te worden, zegt woordvoerder Linda Ligtenberg.

Tekort
Uit een rondgang van de NOS langs de hartcentra van Nederland bleek dit weekeinde dat meer dan de helft kampt met een te kort aan gespecialiseerde verpleegkundigen. Daardoor worden er minder mensen behandeld en moeten medische ingrepen uitgesteld.
Volgens de Nederlandse Vereniging voor Cardiologie (NVvC) is een van de oorzaken dat cardiologie-verpleegkundigen vaak doorstromen naar de intensive care of spoedeisende hulp. Het tekort wordt aangevuld door ingehuurde verpleegkundigen via uitzendbureaus. Volgens uitzendbureau TMI, gespecialiseerd in verplegend personeel, is de vraag naar hartverpleegkundigen in een jaar tijd bijna verdubbeld.

In Enschede is de nood niet zo hoog, zegt Ligtenberg, omdat het MST veel inspanning levert op genoeg gespecialiseerde verpleegkundigen in huis te hebben. Zo heeft het MST vorig jaar het opleidingscentrum Civo in Hengelo overgenomen, dat met sluiting werd bedreigd. Het Civo biedt vervolgopleidingen aan voor verpleegkundigen voor Midden en Noord-Nederland. “Verpleegkundigen zouden voor dat aanbod dan alleen buiten de regio terecht kunnen. We hebben zo in Twente kunnen houden.”

Ligtenberg stipt verder aan dat het MST ook een eigen opleiding heeft, de Medical School. “We leiden 230 verpleegkundigen per jaar op, en stimuleren de MBO’ers verder te studeren op HBO-niveau. Een aantal krijgt bovendien de kans om op zoveel mogelijk verpleegafdelingen in de keuken te kijken, zodat ze in aanraking komen met veel specialisten en met meer dan gemiddeld aantal zorgprofessionals in contact komen.. We moeten er hard aan trekken maar we slagen er nog steeds in voldoende gespecialiseerde cardio-verpleegkundigen te vinden. Er doen zich bij ons geen problemen voor.”

De NOS schreef dertig centra aan; daarvan reageerden er 27. Van hen gaven 16 aan dat ze problemen hebben om goede verpleegkundigen te vinden. Op vacatures wordt soms niet of nauwelijks gereageerd.

poll

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

Twentenaren gewaarschuwd voor winterstorm: 'Haal wat los ligt naar binnen'

  • Wat een bangmakerij, het valt vast mee (52%)
  • Storm, bah! Ik blijf morgen thuis (15%)
  • Weer of geen weer, ik ga altijd op pad (33%)
662 stemmen