Volledig scherm
© Thinkstock

Graffitispuiter kalkt Hengelo in twee golven onder ACAB

Almelo/Hengelo. In twee golven heeft Mike S. (27) tientallen panden en aanhangers onder gekliederd met zijn vaste tag: ACAB, All Cops Are Basterds. De eerste keren scheldt hij agenten in verf uit klootzakken uit woede. Daarna wordt ACAB zijn 'handtekening' zonder beledigende bedoeling, zegt hij deze vrijdag tegen drie Almelose rechters. Hij putte 'inspiratie' uit het Kroatische voetbal, waar vaak spandoeken met ACAB hangen. ,,Ik ben totaal niet creatief.''

Nadat de fanatieke Vak P-supporter van FC Twente in december 2014 voor het eerst wordt aangehouden, heeft hij voor zeker 50.000 euro aan schade veroorzaakt. Hij wordt één dag opgesloten en dan op vrije voeten gesteld. Tot vervolging voor zijn beschadigende en beledigende schilderwerk komt het dan niet.

Verf Als een agent een jaar later naar zijn werk fietst, 20 december 2015 vroeg, hoort hij het gesis van een spuitbus en ruikt hij verf. Mike S. zet ACAB op een aanhanger; een heterdaadje. Nu zit hij drie dagen in de politiecel.

Untouchable Opnieuw blijkt de Hengeloër tientallen keren te hebben huisgehouden, op woningen, gevels, ruiten en karren. ,,Ik hoorde na die eerste keer niks meer van een straf'', zegt hij nu. Waarom hij spuit? ,,Het gaf me een gevoel bij een groep te horen.'' Bij de politie gaf hij aan zich 'untouchable' te voelen, onaantastbaar. Bij de reclassering vertelt hij zes halve liters bier per dag te drinken en acht joints per week te roken. Hij werkt als bakker en heeft 20.000 euro schuld.

Kritisch Rechter Bert Stoové is kritisch op het Openbaar Ministerie (OM). ,,Na de eerste serie is met dit dossier niets gedaan'', stelt hij. Wellicht had de tweede 'golf', met opnieuw voor duizenden euro's schade, voorkomen kunnen worden. Ook advocaat Versluis vraag zich af waarom zijn cliënt niet meteen tot de orde is geroepen. De officier van justitie heeft 'geen goed antwoord waarom het zo lang heeft geduurd'. Tegelijkertijd wijst de aanklager op de verantwoordelijkheid van S. zelf. ,,Dit is aan meneer toe te rekenen, hij ging gewoon verder.''

Taakstraf Het OM eist 200 uur taakstraf, drie maanden voorwaardelijk en een verplichte behandeling. In de strafzaak meldden zich zestien slachtoffers. Zij claimen samen 16.132 euro. De officier neemt de vorderingen maar gedeeltelijk over. Zo voert het project Hart van Zuid aan dat een onder gekalkte gevel van natuursteen compleet moest worden vervangen, voor 10.425 euro. De aanklager vindt dat te weinig onderbouwd. Mike S. zegt in zijn laatste woord dat hij het 'laf' vindt om achteraf spijt te betuigen.   Vonnis: 26 augustus.

poll

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

Boer Frans sluit 'zijn' Lutterzand af

  • Goede zet, recreanten gaan niet respectvol om met de natuur (70%)
  • Tevreden wandelaars worden dupe van frustratie van Frans (18%)
  • Frans maakte zichzelf ook schuldig aan illegaal crossen (12%)
781 stemmen