Volledig scherm
© Klaus Wiedau

Gronau legt zich neer bij sanering stadhuis

GRONAU - De gemeente Gronau maakt geen bezwaar tegen de monumentenstatus van haar stadhuis. Het pand blijft behouden en wordt grondig gesaneerd en uitgebreid. Dat meldt de Westfälische Nachrichten.

Een meerderheid van de gemeenteraad van Gronau heeft zich in een geheime stemming uitgesproken voor behoud van het stadhuis. Het raadsbesluit maakt een einde aan een bizarre situatie in de Duitse grensplaats. Eigenlijk wilde Gronau het 40 jaar oude gebouw slopen en een nieuw stadhuis bouwen. De met monumentenzorg belaste overheidsdienst in Münster vindt het ontwerp van architect Harald Deilmann echter zo bijzonder dat het Gronau heeft gedwongen het pand op de gemeentelijke monumentenlijst te zetten. Dat is reeds gebeurd.

Modernisering
De gemeenteraad van Gronau legt zich er noodgedwongen bij neer dat het stadhuis nu voor veel geld gemoderniseerd en uitgebreid moet worden. Welke bedragen met de sanering gemoeid zijn, wordt pas duidelijk wanneer de plannen vorm krijgen. Eerdere schattingen gingen uit van 25 miljoen euro, zo'n 10 miljoen meer dan Gronau voor sloop en nieuwbouw wilde uittrekken.

Eisen
Het stadhuis van Gronau werd in 1976 in gebruik genomen. Zo'n veertig jaar later voldoet het stadhuis nauwelijks nog aan de huidige eisen. Het gebouw is amper geïsoleerd en de airconditioning is ongeschikt voor ruimtes waar veel met computers wordt gewerkt. Op sommige plekken in het gebouw is het steenkoud, op andere plekken is het broeierig heet. Ambtenaren zitten zo dicht op elkaar dat ze onbedoeld met elkaar meeluisteren, ook als het gaat om privacygevoelige informatie.

© Newsroom Enschede, de samenwerking tussen TC Tubantia en TV Enschede FM

poll

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

Wifi-tracking in Enschede in strijd met recht op privacy

  • Eens, hoe vaak ik in de binnenstad kom is alleen mijn zaak (48%)
  • Gezeur, die data zegt niks over mijn privéleven (20%)
  • Het maakt mij echt niet uit, ik heb toch niks te verbergen (31%)
89 stemmen